НОВИНИ

Разбиха мрежа за издаване на неверни ковид сертификати за ваксинация

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:00, 15.10.2021 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Полицията разби мрежа за издаване на неверни сертификати за ваксинация срещу COVID-19. Полицейски действия се извършват едновременно на територията на Велико Търново и Кюстендил.

Разследващите продължават работа и в момента. Те влязоха в медицинския център на болницата в Кюстендил в ранния следобед днес. Все още официална информация няма.

По неофициални канали БНТ научи, че вътре се проверява документацията на медицинския център, която може да е свързана по някакъв начин с канала за издаване на сертификати с невярно съдържание. Отново от наши източници разбрахме, че на сертификатите стои електронният подпис на управителя на медицинския център, но този подпис е бил достояние и на други хора, а злоупотребено ли е с него, предстои разследващите да проверят.

По случая брифинг дадоха от районната прокуратура във Велико Търново.

"На 13.10.2021 година в районното управление гр. Велико Търново е била получена оперативна информация за лице, което съдейства за издаване на сертификати за поставена ваксина срещу COVID-19, без реално да е поставена такава ваксина. Незабавно след проверка достоверността на информацията е образувано Досъдебно производство и е започнало активно разследване на полицаите под ръководството на РП Велико Търново за разкриване и документиране на престъпната дейност. За изключително кратко време са установени поне 4 лица, които са си предавали личните данни, респективно обратно сертификатите им, за да достигнат до крайните потребители", обясни говорителят на прокуратурата Тотко Тотев.

Поне един от хората, които са закупували такива сертификати, вече е напуснал границата, казаха още от прокуратурата. Към този момент задържани в Кюстендил все още няма.

Репортер: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан Янев и Франс Тимерманс обсъдиха Плана за възстановяване на България
Стефан Янев и Франс Тимерманс обсъдиха Плана за възстановяване на България
Нов взрив в джамия в Афганистан, има десетки жертви и ранени
Нов взрив в джамия в Афганистан, има десетки жертви и ранени