НОВИНИ

Най-старият надпис на кирилица датира българското монашество

bnt avatar logo
от БНТ
18:32, 15.10.2021
Чете се за: 02:07 мин.
Още
Слушай новината

Най-старият надпис на кирилица популяризира сред научната общност българският учен проф. Казимир Попконстантинов на международна конференция. Той е бил открит от него в Крепчанския манастир и датира смъртта на светия отец Антони. Като се позовава на този надпис, историкът прави извода, че българското монашество е на цели 1100 години.

Професор Попконстантинов започва да проучва Крепчанската обител още през 70-те години на 20 век.

В началото научната му работа стъпва на открития много по-рано надпис на кирилица от изследователя Карел Шкорпил. Написаното разказва за починалия в обителта свят отец Антони.
Скоро обаче Попконстантинов прави свое собствено безценно откритие - друг кирилски надпис, който датира смъртта на светия отец. Месецът в него е октомври, а годината - 921. Това прави отец Антони от Крепча значително по-ранен монах от Свети Иван Рилски.

Като сметнем, че той е починал 921 години и едва ли е починал на 30-40 годишна възраст, съобразявайки се със епитета "свят отец", бихме могли да изкажем предположението, че един от ранните отшелници в североизточните тогавашни земи на Първото българско царство, е бил именно свети Антони. Светият отец Антони, обяснява проф. Казимир Попконстантинов, ВТУ "Св.св. Кирил и Методий".

В същото време ученият твърди, че самият надпис е най-старият известен надпис на кирилица в света.

Международната научна общност отдавна е утвърдила откритията му. В знак на признание в тридневната научна конференция по негова инициатива участват големи имена на историческата наука от Русия, Австрия и Гърция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зинедин Зидан е отказал на Нюкасъл
Зинедин Зидан е отказал на Нюкасъл
Форум за "Зеления преход" - Янев иска плавно развитие, Тимерманс бързи действия
Форум за "Зеления преход" - Янев иска плавно развитие, Тимерманс бързи действия