НОВИНИ

Форум за "Зеления преход" - Янев иска плавно развитие, Тимерманс бързи действия

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:24, 15.10.2021
Чете се за: 05:25 мин.
У нас
Слушай новината

Министър-председателят Стефан Янев участва в международна конференция "Зеленият преход - решения и предизвикателства за България". Във фокуса на дискусиите бяха възможностите на страната ни в контекста на климатичните промени, както и темите, свързани с интелигентната индустрия, енергетика и климат, кръговата икономика, иновациите в земеделието и биотехнологиите. Участници в дискусиите бях заместник-председателят на Еврокомисията Франс Тимерманс, еврокомисарят Мария Габриел, председателят на ПЕС Сергей Станишев, евродепутати и министри от българското правителство. Събитието се организира от електронният портал dir.bg, а БНТ е медиен партньор.

55% намаляване на вредните емисии до 2030 година и превръщане на Европа в напълно зелен континент до 2050 година - това са крайните цели на зелената сделка, обявени на днешния форум.

Според българския премиер обаче, те надхвърлят нашите възможности и капацитет от гледна точка на днешния ден, най-вече защото България е най-въглеродно интензивната държава в Европа с 4 пъти по-висок коефициент в сравнения с останалите страни в ЕС. Затова е и една от най-засегнатите по пътя към зеления преход. Обществото, по думите му, има нужда от допълнителен дебат и осведоменост по темата.

Както бизнесът, така и общините се нуждаят от помощ, за да се адаптират към Зеления преход, за да предотвратят спад или неблагоприятни социално-икономически последствия на регионално ниво. Предизвикателствата пред българската икономика са многоаспектни: демографска криза, климатични промени, увеличаване на цените на електроенергия не само в България, но и в цяла Европа, дигитализация, непрекъснато увеличаващи се цели за климатична неутралност и все по-кратки срокове за справяне с тях. България полага значителни усиля за постигане на климатична неутралност на Европейския съюз до 2050 г., за подпомагане на Зеления преход, каза Стефан Янев.

Той отбеляза, че преходът може да бъде успешен само, ако е плавен и справедлив, съобразен с икономическите и социални специфики на всяка една държава. Прекалено бързите инвестиции, според него са обречени на провал. Трябват и гаранции, че няма да бъдат изоставени отделни региони и че ще бъдат открити нови работни места.

Зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс пък заяви, че България е невероятна страна с огромен потенциал в туризма и IT технологиите, и именно там трябва да насочи усилията си. Бъдещето според него е невъзможно, ако не се върви към целите на зелената сделка

Трябва да го направим бързо, защото ако се забавим, климатичната криза няма да може да бъде контролирана. Когато дойде Ковид, изведнъж се заговори да я забравим за 10 години. Но после, анализирайки по надълбоко, се сетихме, че Зелената сделка е всъщност и пакет за възстановяване и икономическа стратегия за бъдещите поколения. Защото трябва да инвестираме в нов тип икономика и сега, когато светът мобилизира такова огромно количество пари, за да изгради точно такъв тип икономика след кризата, нека се уверим, че инвестираме парите на правилните места, заяви Тимерманс.

Затова и моят въпрос е как да превърнем предизвикателствата във възможности? Нека да направим, така че предизвикателствата, свързани със Зеления преход, да се превърнат в стратегия за растеж, в стратегия за работни места и това с ясното усещане във всеки един регион в Европа, че става въпрос за справедлив процес, който носи ползи на хората, обясни Мария Габриел, еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж.

В последвалата дискусия вицепремиерът Атанас Пеканов апелира въглищните райони в страната ни да не бъдат оставени без компенсации. Неслучайно, по думите му, в изготвянето на Плана за възстановяване и устойчивост е работено много за това какви поректи могат да се развият в тези региони и какви нови работни места да се открият, включително във ВЕИ сектора.

В рамките на форума Стефан Янев проведе и двустранна среща с Франс Тимерманс. Служебният премиер настоя за бързо разглеждане на Плана за възстановяване и устойчивост. Тимерманс пък се ангажира, че в хода на прегледа и анализа на този План ще бъде отчетена специфичната ситуация, в която страната ни се намира, както и предизвикателствата, пред които е изправена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-старият надпис на кирилица датира българското монашество
Най-старият надпис на кирилица датира българското монашество
Карти от военния архив могат да докажат имало ли е военно гробище край Кавадарци
Карти от военния архив могат да докажат имало ли е военно гробище край Кавадарци