НОВИНИ

До дни тръгват схемите за подпомагане на бизнеса заради високите цени на тока

bnt avatar logo
от БНТ
19:23, 15.10.2021
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

До няколко дни тръгват схемите за подпомагане на бизнеса заради високите цени на тока. Това заяви днес в Русе министърът на икономиката Даниела Везиева. Тя откри нов високотехнологичен център за над 330 000 лева в Професионалната гимназия по облекло "Недка Иван Лазарова“ в крайдунавския град.

Везиева коментира в тази връзка, че 4% oт износа на страната е свързан с текстилните изделия, като браншът дава и близо 9% oт брутната добавена стойност. Tя изрази и надежда именно Русе и регионът да се обособи като водещ креативен и рекреативен център поради огромния му потенциал.

Икономическият министър заяви, че се работи по няколко варианта за подпомагане на бизнеса в кризата с високата цена на електроенергията.

"Все още сме във фази, в които разработваме схемите. До няколко дни ще обявим и схемата с 50 лв. на мегаватчас. Знаете, че КЕВР вече направи формула, съгласно която малките и средни предприятия могат да получават намаление на сумите от 15 до 30 лв. Това, което вчера се разбрахме с КРИБ и Минно-техноложката камара, в следващата седмица да разработим възможност и механизъм за това да се скъси пътят между производител и доставчик на енергия, т.е. идеята е да се сключват двустранни договори между фирмите и то фирми, които са енерго-интензитивни производства, интензитетни производства, т.е. с много голямо ползване на електроенергия, така че да не попадат в този ценови порядък, в който в момента са на борсата и да намалим себестойността на произведената продукция. Това е част от мерките, върху които Министерството на икономиката пряко работи. Работим и върху актуализацията на наредба за мерки за компенсиране на въглеродните емисии, нещо което през 2019-а е било предложено като промяна на Закона за климата и климатичните изменения, но е било спряно. Така или иначе сме загубили 2 години, поне сега да подготвим наредбата и следващото редовно Народно събрание да може да я гласува. Тя е създадена, тя е подготвена от Министерството на икономиката. Това, което правим в момента, е да я актуализираме съгласно новите моменти и новите размери“, каза още пред журналистите в Русе Даниела Везиева.

Репортер: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Директорът на "Топлофикация-София": Трябва да има увеличение на цената на парното, но да е социално приемливо
Директорът на "Топлофикация-София": Трябва да има увеличение на цената на парното, но да е социално приемливо
Мъж простреля бившата си жена във фризьорски салон в София и избяга
Мъж простреля бившата си жена във фризьорски салон в София и избяга