НОВИНИ

Заради високите цени: Връщат на фирмите по 50 лв. за мегаватчас използван ток (Обзор)

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:16, 27.09.2021
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Държавата ще компенсира високата цена на тока за бизнеса, като връща на фирмите по 50 лева за мегаватчас използвана електроенергия. Това съобщи служебният премиер Стефан Янев, който проведе работно съвещание с министрите на финансите и енергетиката, както и с председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Предлаганите от правителството мерки са в три групи - финансово подпомагане на бизнеса, засилване на контрола на Комисията за енергийно и водно регулиране върху работата на Българската независима енергийна борса, както и на извършваните сделки, трета група от мерки, които са свързани с раздробяването на пакети електроенергия на борсата, така че повече малки участници да имат достъп до по-ниски цени на тока.

Финансовите мерки, които са заложени, ще бъдат възможни само след актуализация на бюджета от евентуално ново правителство и ще влязат в сила от декември. Също така, за да продължат тези мерки, трябва да бъдат заложени промени в бюджета за 2022 година. Общата сума, на която се изчисляват заложените мерки, е между 600 и 650 млн. лева, като парите ще бъдат взети от печелившите държавни компании и тяхната натрупана свръхпечалба.

Над 40% от българите нямат пари за отопление

Според данните, изнесени от Министерския съвет днес, цената на електроенергията у нас е сред най-ниските в Европа, като ни изпреварва само Полша. Въпреки това бизнесът ще бъде подпомогнат.

"Правителството работи в посока гарантирането на първо място всички потребители да имат достъп до електрическа енергия, което е факт и тази енергия да бъде във възможно най-добрия ценови диапазон, което в рамките на Европейския съюз постигаме", каза служебният премиер Стефан Янев.

Високата цена на тока за бизнеса обаче няма да се пренесе и върху цената на тока за бита.

"За успокоение на гражданите в България искам да кажа, че през следващите три месеца цените на парното, и топлата вода, както и на електроенергията ще останат непроменени", заяви председателят на КЕВР Иван Иванов.

Министерството на финансите гарантира, че има средства за обявените мерки.

"Проблемът при нас засега е нормативен, просто трябва да намерим механизъм, по който да ги включим най-рано в бюджета било чрез актуализация, било чрез бюджета 2022", каза служебният финансов министър Валери Белчев.

Освен предвижданите мерки за намаляване на цената на тока за бизнеса, премиерът Стефан Янев ще създаде и работна група, която да анализира възможностите за изграждане на нови ядрени мощности у нас.

"Ускоряваме ремонтите на ВЕЦ "Чаира" и "Белмекен", за да можем и тях да ги включим в микса, ремонтите закъсняват, просрочени са, но това, което сме си поставили за цел, е да ги ускорим", заяви служебният министър на енергетиката Андрей Живков.

Министърът също така обяви, че няма логика да му искат оставката заради високите цени на тока, защото не той ги определя, но винаги е готов да я даде.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж замери Макрон с яйце
Мъж замери Макрон с яйце
Лавата от вулкана на Ла Палма почти достигна до океана
Лавата от вулкана на Ла Палма почти достигна до океана