НОВИНИ

Какви са възможните коалиции в Германия

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:17, 27.09.2021 (обновена)
Чете се за: 05:25 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В Германия изборите донесоха победа на косъм за социалдемократите и въпроси каква коалиция ще управлява в Берлин. Според предварителните резултати, Социалдемократите получават 25,7% от гласовете. Консервативният блок е с 24,1%. Кандидатът за канцлер на социалдемократите Олаф Шолц обяви, че ще се стреми към коалиция със Зелените, които са трети и с либералните свободни демократи. Опонентът му от християндемократите Армин Лашет също ще търси коалиционна формула за съставяне на правителство. Сега идва ред на началото на преговори за коалиция - процес, който ще наблюдаваме през следващите месеци.

Анализите вече са направени и в централите на политическите партии вече усилено се говори за бъдещите преговори и за бъдещите коалиции. Възможностите за съставяне на коалиционно правителство във федералната република са няколко. В тях в различни конфигурации участват почти всички партии, които ще бъдат в Бундестага. Голям е интересът към третата и четвъртата политическа сила - Зелените и либералите, които ще определят дали Армин Лашет, или Олаф Шолц ще наследят Ангела Меркел.

"Вярвам, че трябва да действаме бързо и да имаме правителство, ако е възможно - още преди Коледа. От друга страна, не бива да забравяме, че Германия винаги е била управлявана от коалиционни правителства и те винаги са били стабилни", заяви Шолц.

"Изпълнителният комитет на ХДС се съгласи, че сме готови за разговори за коалиция "Ямайка", каза Лашет.

Очакванията са коалиционните преговори да продължат дълго. Ямайка, Светофар или Голяма коалиция - това са имената на възможните коалиции в Германия. Ямайка носи името на карибската държава заради цветовете във флага ѝ, които отговарят на цветовете на партиите. Тази коалиция е между консерватори, зелени и либерали. Според Изабел Хофман - анализатор в авторитетната фондация "Бертелсманс", в момента Ямайка е най-малко възможния сценарий. По-скоро ще се стигне до Светофар - коалиция между социалдемократите, зелените и либералите.

“Желаният коалиционен партньор на кандидата за канцлер на
Социалдемократическата партия Олаф Шолц са Зелените. Това беше казано много пъти по време на кампанията и вероятността Зелените да се коалират със социалдемократите е голяма. Но в една такава коалиция трябва да участва и Свободната демократична партия. Единият вариант е консерваторите и зелените бързо да се разберат, а либералите да поставят високи изисквания, защото знаят, че формирането на правителство зависи и от тях. Но може да си представим и друга ситуация - Зелените да се опитат още повече да вдигнат цената си. Преговорите са вид игра за партиите”, коментира Хофман.

Социалдемократите печелят изборите в Германия с крехка преднина

Преговорният процес в Германия е ясен - кандидатът на най-голямата партия в случая Олаф Шолц поема инициативата за водене на предварителни сондажи за съставяне на правителство. Разговорите се водят по същество за конкретни политики и едва когато има съгласие и партиите имат ясно разписано споразумение за управление, се стига до разпределянето на постовете. Германците очакват трудни коалиционни преговори, но не невъзможни, и предсрочните избори са изключени.

“Не мисля, че предсрочните избори са в дневния ред на Германия. Защо да има нови избори, като има различни варианти за коалиции - ако Светофарът - коалицията между социалдемократи, зелени и либерали, не проработи, има възможност за съставяне на Голяма коалиция под ръководството на Социалдемократическата партия. Има я и Ямайка като вариант - тя е аритметически възможна, но би могло да се стигне до нея само ако останалите варианти са напълно изключени”, допълни анализаторът.

Големият въпрос в момента е колко дълго ще продължат преговорите.

“Аз не бих изключила преговорите за съставяне на управленска коалиция да приключат по-бързо от очакваното. Зависи от това колко ще бъдат конструктивни партиите в преговорите. В момента те дават заявка, че са готови да разговарят конструктивно”, каза още Изабел Хофман.

Кой ще управлява Германия?

Не само германците, но и цяла Европа ще следят с интерес преговорите в Германия. А докато новите политически играчи разговарят, Меркел ще продължи още известно време да бъде канцлер, макар и служебен.

Какви са възможните коалиции и кой ще управлява Германия - вижте и коментара в "Светът и ние" на Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Светлан Стоев: България ще работи все по-тясно с ОИСР по всички теми, свързани с цифровата икономика
Министър Светлан Стоев: България ще работи все по-тясно с ОИСР по всички теми, свързани с цифровата икономика
Официално: Пети кандидат ще се бори за президентския пост в БФС
Официално: Пети кандидат ще се бори за президентския пост в БФС