НОВИНИ

Кой ще управлява Германия?

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:05, 26.09.2021
Чете се за: 01:47 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Германия решава кой ще наследи Ангела Меркел - канцлерът, ръководил най-силната европейска икономика цели 16 години. Тримата водещи кандидати са Армин Лашет от Християндемократическия съюз, Олаф Шолц от Социалдемократическата партия и Аналена Бербок от Зелените. 60 милиона германци имат право на глас на федералните избори днес, но според социолозите близо една трета от тях не са сигурни за кого ще гласуват.

Голяма част от германците вече упражниха правото си на глас и по пощата, защото имат тази възможност заради пандемията от COVID-19. Това направи и германският канцлер Ангела Меркел.

"Германия има избор. 60 милиона гласоподаватели днес ще решат какъв да бъде съставът на следващия парламент", заяви президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

"Не гледах нищо по телевизията, бях отегчена. Обсъждаха толкова много неща, но аз мисля, че не засегнаха въпросите, които наистина са важни", допълни Бербел Хах, гласоподавател.

"Сложно е, кандидатите не ни помогнаха много. Не останахме с впечатление, че някой от тях наистина е подходящ да бъде следващият канцлер", добави гласоподавателят Юлиус Вебер.

"За мен не беше трудно да направя избор, защото няма алтернатива. За мен само една партия е вариант", каза още Северин Шендел, гласоподавател.

Днес, освен за федерален парламент, германците в Берлин гласуват и за местен парламент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тир с чушки се обърна на АМ "Хемус"
Тир с чушки се обърна на АМ "Хемус"
Екоакция в Бургас: Почистват Морската градина от фасове
Екоакция в Бургас: Почистват Морската градина от фасове