НОВИНИ

Федерални избори: Германия решава кой ще наследи Меркел

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
08:25, 26.09.2021
Чете се за: 01:47 мин.
По света
Слушай новината

Германия решава кой ще наследи Ангела Меркел. Канцлерът ръководи най-силната европейска икономика цели 16 години. 60 милиона германци имат право на глас на федералните избори днес, но, според социолозите, близо една трета от тях не са решили за кого ще гласуват - това прави прогнозите до последния момент непредвидими.

Тримата водещи кандидати за канцлер за Германия са Армин Лашет от ХДС, Олаф Шолц от СПД и Аналена Бербок от Зелените.

"Двете големи политически парти - Християндемократическият съюз и Социалдемократическата партия губят от подкрепата, която имаха в миналото и ще бъдат необходими повече от две партии, за да се състави управленска коалиция. Това е почти сигурно. Коалиционните разговори ще бъдат сложни и вероятно ще отнеме известно време. Все още е абсолютно невъзможно да се предвиди какво може да стане. Възможни са няколко коалиции, няколко партии са с близки резултати и прогнозите са много трудни", заяви Йоханес Грьобел, анализатор в Центъра за европейски политики.

"За първи път мисля, че ще станем свидетели и на трипартийна коалиция. Проучванията засега показват, че или Лашет, или Шолц имат шансове за канцлерския пост, а Зелените ще се очаква да играят роля в следващата коалиция, същото важи и за либералите от Свободната демократическа партия", допълни Рафаел Лос, анализатор в Европейския център за външна политика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Москов: Необходима е активна, масирана и ясна кампания за ваксинация
Петър Москов: Необходима е активна, масирана и ясна кампания за ваксинация
Последни дни от преброяването: Ще успеят ли преброителите да посетят всички адреси?
Последни дни от преброяването: Ще успеят ли преброителите да посетят всички адреси?