НОВИНИ

Последни дни от преброяването: Ще успеят ли преброителите да посетят всички адреси?

bnt avatar logo
от БНТ
08:14, 26.09.2021 (обновена)
17106
Чете се за: 02:27 мин.
Общество
Слушай новината

Седмица остава до крайния срок за преброяването на населението в страната. Досега в шест области вече са преброени 50% от населението. Над 3 милиона и 200 хиляди българи успешно са попълнили онлайн формуляра. Какви проблеми срещат преброителите и ще има ли домакинства, които ще останат непреброени, провери екип на БНТ.

Роза Бояджиева е един от преброителите, който отговаря за два преброителни района в Благоевград. 7 дни преди крайния срок, тя вече е посетила 80% от домакинствата.

"Аз съм попълнила 50-те карти, получила съм 40 кода, имаме информация за 40 жилища, които са необитаеми и винаги задавам въпроса - "Каква е причината? - отговорите са или в чужбина или някаква друга". Но все пак за тези 40 жилища, аз трябва да попълня едни карти за всяко едно необитавано жилище", заяви преброителят Роза Бояджиева.

При повечето адреси, които Роза е посетила, хората вече са се преброили електронно. А на все още непреброилите се им обяснява какви са възможностите.

Как да ги познаете: Преброителите носят сини маски с надпис "Преброяване 2021"

"Когато дадено лице се колебае как да постъпи, аз му помагам и казвам, ако вие имате възможност и си отделите време и намерите подходящо място, веднага ще попълним карта. Ако нямате възможност, аз съм си подготвила мой телефон за връзка, депозирам телефона и ги моля, в момента, в който се преброят по електронен път, да ми се обадят и да съобщят този петнадесет цифрен код", допълни Роза Бояджиева.

Жителите на квартал "Еленово", който е един от най-населените в Благоевград, са използвали и двете възможности, за да се преброят.

Съгласно инструкциите, определени от националната статистика, преброителите имат правото да задават въпроси, които се съдържат в преброителните карти. Те нямат право да изискват лични карти, попълване на декларации или полагане на някакъв подпис.

Репортер: Али Мисанков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Федерални избори: Германия решава кой ще наследи Меркел
Федерални избори: Германия решава кой ще наследи Меркел
Водолази: Има изтичане на азотна тор от заседналия край Камен бряг кораб
Водолази: Има изтичане на азотна тор от заседналия край Камен бряг кораб