НОВИНИ

На кого Меркел ще липсва повече - на германците или на европейците

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:24, 25.09.2021
Чете се за: 04:15 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Последни часове преди федералните избори в Германия. Утре германците ще определят кой ще бъде наследник на Ангела Меркел, която след 16 години начело се оттегля от политическия живот. Основните претенденти за поста на Меркел са социалдемократът Олаф Шолц и лидерът на Християндемократите Армин Лашет. Социолозите дават на зелените около 16%, с което шансовете на кандидата на Зелената партия Аналена Бербок да стане канцлер са минимални.

Да последния момент двамата основни кандидати на двете най-големи политически партии - тази на Ангела Меркел - Християндемократическият съюз и на социалдемократите - Армин Лашет и Олаф Шолц, правиха днес предизборна кампания. Лашет в родния си град Аахен, където с него беше и Меркел, а Олаф Шолц - в Потсдам. Изключително непредвидими избори. Никой не смее да прави прогнози каква ще бъде следващата управляваща коалиция, още по-малко кой ще наследи Меркел.

На кого Меркел ще липсва повече - на германците или на останалите европейци? В Брюксел смятат, че оттеглянето ѝ ще остави политически вакуум, който трудно ще бъде запълнен.

"Голямо предизвикателство ще бъде да бъде запълнен този вакуум след всички тези години, всички дипломатически контакти, които тя създаде, нейния стил на лидерство, тя е прагматична и умее да посредничи. През последните години това създаваше стабилност не само в Германия, но и в целия ЕС. Това със сигурност ще липсва в Брюксел, когато Меркел си тръгне. А в Германия тя още е най-популярният политик. Мисля, че Меркел ще липсва на германците", коментира Йоханес Грьобел, анализатор в Центъра за европейски политики в Брюксел.

В навечерието на вота в Германия: Борбата с климатичните промени доминира кампанията

Скорошно проучване на Европейския съвет за външна политика, в което са участвали и българи, показва, че и след 16 години на власт Меркел се радва на подкрепата на европейците. Българите силно разчитат на германското лидерство, особено в икономическата сфера.

"Като цяло през последните 16 години Ангела Меркел успя да циментира Германия в центъра на ЕС, тя е много ефективно умее да се справя с кризи - видяхте това по време на кризата в еврозоната, кризата с мигрантите, а сега и ковид кризата. Тя винаги се е вслушвала и в исканията на другите страни, Германия винаги е била консолидиращ фактор в ЕС. Нашият доклад показва, че останалите европейци очакват Германия да запази водещата си роля през следващите години", каза анализаторът в Европейския център за външна политика в Берлин Рафаел Лос.

Кой ще наследи Ангела Меркел е важен въпрос не само за германците, но и за останалите европейци. Засега най-големи шансове за това имат Олаф Шолц от социалдемократите и Армин Лашет от партията на Меркел.

"Виждаме, че и тримата водещи кандидати за канцлер - от Армин Лашет от Християндемократическия съюз, Олаф Шолц от Социалдемократическата партия и Аналена Бербок от Зелените водеха в социологическите проучвания по едно или друго време. Вероятно ще имаме правителство, водено от канцлер, който ще получи по-малко от 30 гласовете на германците", допълни Рафаел Лос.

Според анализаторите добрата новина от тези избори, е че дясно популистката "Алтернатива за Германия" не успя да мобилизира избирателите си и губи позиции в сравнение с последните избори през 2017 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дълги опашки за гориво във Великобритания, спешно се търсят шофьори на тирове
Дълги опашки за гориво във Великобритания, спешно се търсят шофьори на тирове
Прогнози: Какви са шансовете да се формира кабинет след изборите
Прогнози: Какви са шансовете да се формира кабинет след изборите