НОВИНИ

В навечерието на вота в Германия: Борбата с климатичните промени доминира кампанията

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:26, 24.09.2021
Чете се за: 04:22 мин.
По света
Слушай новината

Всички погледи вече са обърнати към Германия за предстоящите в неделя избори за Бундестаг. Силите между двете водещи партии са изравнени - според прогнозите - за Социалдемократите биха гласували 26%, а за християндемократите - 25 на сто. Зелените са трети с 16% от гласовете. Техните привърженици заедно с хиляди други екоактивисти участваха днес в демонстрация в Берлин, а сред тях беше и Грета Тунберг.

Борбата с климатичните промени е сред темите, които доминират предизборната кампания в Германия. Вдъхновените от Грета Тунберг "Петъци за бъдещето" събират хиляди привърженици и в последния петък преди изборите.

Участниците са предимно деца, но има и има много възрастни, най-вече привърженици на партията на "Зелените". "Зелените" са в подем - за първи път в историята си имат и кандидат за канцлер - Аналена Бербок, а Бетина Яраш е кандидатът им за кмет на Берлин. В неделя заедно с федералните избори са и регионалните избори в Берлин.

"Вижте тази демонстрация - това е не успех на Зелените, а успех на климатичното движение. Невероятно много хора наистина са силно загрижени и искат на тези избори борбата с климатичните промени да бъде приоритет. Затова в Берлин, където аз се състезавам за кмет, но и на федерално ниво, където Аналена Бербок е нашият кандидат за канцлер, искаме да кажем, че борбата с климатичните промени може да бъде приоритет само когато можем да управляваме", каза кандидатът на Зелените Бетина Яраш.

За Зелените намаляването на вредните емисии въглероден диоксид може да бъде постигнато, ако изцяло се смени философията на транспорта и мобилността. Колите трябва да изчезнат от градовете и повечето германци са съгласни с това.

"Наричаме го промяна на движението - състояние, в което никой няма да има нужда от лични автомобили. Трябва да направим така, че хората да използват повече метро, автобуси, велосипеди. За да избегнем климатична катастрофа, за да може все още да живеем в Берлин, това означава да засадим много дървета, да махнем асфалта, за да може земята отново да диша и навсякъде в този голям град трябва да създадем зелени острови, това означава огромна промяна на целия град", допълни кандидатът на Зелените.

Според Бетина Яраш автомобилната индустрия в Германия постепенно започна да се променя и да се ориентира към екологични автомобили. В столицата и другите големи градове на Германия има все повече електрически таксита. Грегор Байнер е един от пионерите на електрическите таксита в Германия и член на борда на директорите на Федералната асоциация на таксиметровите компании.

"Нашият бранш също трябва да даде своя принос. Нашите коли навъртат много километри в градовете. Само в Мюнхен годишно такситата навъртат километри, които се равняват на 5000 обиколки на Земята. Затова трябва да понесем своята отговорност да намалим вредните емисии в градовете", каза Байнер.

СНИМКИ: БГНЕС

Старите коли от Германия не трябва да отиват в страни като България, смята българката Тонка Войян, която е кандидат за депутат на Зелените в берлинския парламент.

"Целта е старите коли бъдат рециклирани, а не да бъдат изнасяни в други европейски държави или континенти. Целта е да направим един глобален опит да спрем бензиновите и дизеловите мотори", заяви Тонка Войян.

Осъществяването на амбициите на Зелените ще зависи до голяма степен от
резултатите в неделя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ресторантьори и превозвачи излизат на национален протест във вторник
Ресторантьори и превозвачи излизат на национален протест във вторник
Бойко Рашков: Разнасят се куфари от една област в друга, няма да стоим безучастно
Бойко Рашков: Разнасят се куфари от една област в друга, няма да стоим безучастно