НОВИНИ

Петима катерачи загинаха под връх Елбрус

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
15:23, 24.09.2021 (обновена)
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Слушай новината

Петима катерачи, руски граждани, загинаха под най-високия европейски връх - Елбрус. Спасители успяха да свалят от планината 14 души от групата в снежна буря и при слаба видимост.

Групата от 19 души подала сигнал за помощ в пет следобед на височина 5400 метра, на слизане от връх Елбрус, чиято височина е 5642 метра. Катерачите, съпровождани от четирима професионални водачи, били застигнати от снежна буря. Жена от групата тръгнала обратно по-рано с един от водачите след тежко падане. Тя починала при спускането. Катерач от другата част от групата пък бил със счупен крак.

Кадрите са от спасителната акция, която се провела при изключително тежки условия.

"Нашите спасители откриха живи, свалиха и предадоха на парамедиците 14 души, въпреки лошото време, температури около минус 20 градуса и пориви на вятъра над 60 метра в секунда. За нещастие, открихме петима мъртви", заяви регионалният ръководител от Министерството на извънредните ситуации Михаил Надежин.

Загиналите са четири жени на възраст от 32 до 40 години и мъж на 39 години. 11 от 14-те спасени са в болница. Двама от тях са в реанимация.

Смята се, че изкачването на Елбрус не е с висока степен на техническа трудност. Въпреки това всяка година десетки катерачи загиват в опит да покорят кавказкия първенец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Алексиев: Няма да допусна неефективно разходване на средства при ремонтите на влаковете
Министър Алексиев: Няма да допусна неефективно разходване на средства при ремонтите на влаковете
Продължава изригването на вулкана на остров Ла Палма
Продължава изригването на вулкана на остров Ла Палма