НОВИНИ

Какви са нагласите на младите германци преди изборите?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:06, 24.09.2021
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Слушай новината

Какви са очакванията на "Поколението Меркел", както в Германия наричат младежите, израснали в годините на управление на германската "Желязна лейди"?

Около 3 милиона германски младежи ще могат да упражнят правото си на глас в неделя. Всички те са израснали по време на управлението на Ангела Меркел. Социологическите данни показват, че те са активно политически ангажирани, често пъти още от 12 - 14- годишна възраст, но и че са готови за промяна. Нещо повече - дори я приветстват.

"Можем да очакваме коренно различна картина на канцлерството. Мисля, че ще е изненадващо, особено за онези, които не познават друго, освен Меркел", казва Ерик Флюге.

Във възрастовата група 18 - 29 г. обаче консерваторите на Меркел отстъпват на Зелените формации, а мнозина и на партиите с либерални убеждения. Според тях, през последните години властта е загърбила редица проблеми като дигитализацията на обществения сектор и климата.

"Мисля, че през последните години не се обръщаше внимание на социалната справедливост. Правителството натискаше спирачки и по отношение на опазването на климата. Искаме устойчиво бъдеще за младите хора, но и стабилни пенсии за нашите баби и дядовци", твърди Йоханес Клайн.

Преди изборите в Германия: 40% от избирателите все още не знаят кого да подкрепят

За първи път от години голяма част от германците нямат ясен фаворит и за претендентите за канцлерския пост ще бъде важен всеки глас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все още не е започнала операцията по разтоварване на заседналия край Камен бряг кораб
Все още не е започнала операцията по разтоварване на заседналия край Камен бряг кораб
Лионел Меси подновява тренировки
Лионел Меси подновява тренировки