НОВИНИ

Преди изборите в Германия: 40% от избирателите все още не знаят кого да подкрепят

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:05, 23.09.2021
Чете се за: 02:30 мин.
Европа
Слушай новината

След 16 години в ерата Меркел е време германците да изберат нов канцлер. За първи път в съвременната история на страната обаче колебаещите се са близо половината имащи право на глас.

Ако преди няколко месеца начело в проучванията беше кандидатката на Зелената партия - Аналена Бербок, то сега основната битка отново ще се води между християндемократите и социалдемократите.

Премиерът на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет от ХДС получи публична подкрепа от Ангела Меркел. Докато за част от германците тази приемственост е знак за стабилност, други вярват, че е време за промяна.

"Не мисля, че след 16 години на власт, ХДС изведнъж ще започнат да правят нещата по нов начин. Време е да останат в опозицията и да дадат път на промяната", казва Франк Бьон.

"Не е лесно да решиш дали искаш нещо ново или предпочиташ стилът на Меркел да се запази. Аз съм от Северен Рейн-Вестфалия и за мен Армин Лашет е добре познат. Всъщност ние избираме между пряк наследник на Меркел и досегашния вицеканцлер, който в крайна сметка е участвал в управлението, макар и като коалиционен партньор", казва Саша Дец.

Парадоксално или не, социалдемократът Олаф Шолц е смятан за човека, който реално би следвал досегашния курс на управление, а не съпартиецът на Меркел - Лашет.

Според проучванията Шолц има преднина от около 5% и който и да спечели изборите в неделя, е малко вероятно да може да състави самостоятелен кабинет.

Освен пандемията, задаващата се нова мигрантска вълна и икономическата криза, новият канцлер ще трябва да се посвети и на теми като социалните услуги и качеството на живота, които според част от германците са били пренебрегвани в последните години.

Изборите в Германия през следващите дни ще следят специалните пратеници на БНТ Десислава Апостолова и Станислав Ангелов.

Гледайте още теми от "Светът и ние"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Временно ограничават движението по АМ "Хемус" край тунел "Ечемишка" тази нощ
Временно ограничават движението по АМ "Хемус" край тунел "Ечемишка" тази нощ
Спор в САЩ заради държавния дълг
Спор в САЩ заради държавния дълг