НОВИНИ

Плаващ кран тръгва към заседналия край Яйлата кораб

bnt avatar logo
от БНТ
16:48, 23.09.2021 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

С плаващ кран утре започва разтоварването на заседналия в акваторията на Камен бряг кораб "Вера Су". Азотните торове ще бъдат прехвърлени на друг плавателен съд.

Разтоварването на заседналия край Камен бряг кораб ще започне в ранните часове на утрешния ден. Преди това специалисти изследваха морското дъно със сонар, тъй като в района има много подводни скали.

Подводеният оглед на морското дъно показа, че до бедстващия кораб може да се приближи плаващ кран, с който да бъде прехвърлен товара от азотни торове на плавателен съд. Товарът е в насипно състояние, което ще улесни неговото пренасяне. Всички разчитат на хубаво време, за да може товарът да бъде прехвърлен на друг кораб, което пък ще позволи "Вера Су" да бъде изтеглен.

"За да се осигури безопасността на кораба, ще се предприемат мерки за връзването му или ошвартоване към близките брегови скали, тоест, с помощта на корабна лодка ще бъдат подадени въжета към брега, за да може при евентуално усилване на вятъра да няма издигане или при освобождаването на товара, когато корабът е на плавучество, за да може да се удържи и да бъде ошвартован към буксир и изтеглен безопасно от района, в който се намира", обясни Румен Николов, директор на Главна дирекция "Аварийно-спасителена дейност".

Към Камен бряг вече пътува и плавателният съд, на който ще бъде прехвърлен азотният тор. Заседналият кораб трябва да бъде освободен поне от половината си товар, за да може да се отдели от скалите и да бъде изтеглен по-лесно.

"Операцията може да продължи в рамките на минимум 2, 3 дни, може да продължи и повече, в зависимост от хидро-метеорологичните условия, засега са благоприятни, но не за дълго", уточни Николов.

Опасност от екологична катастрофа няма. Целостта на хамбарите и цистерните с гориво не е нарушена. Дори и да попадне в морската вода, азотният тор не е опасен.

"Товарът е растителен тор, т. нар. карбамит. Това, което може да предизвика, е евентуално по-буен растеж на водораслите, на флората, ако има попадане на тор в района", каза Румен Николов.

Разходите по операцията ще бъдат поети от корабособственика и застрахователната компания.

Няма опасност от разлив на гориво от заседналия край Яйлата кораб

По темата работиха: Силвия Русенова, Даниела Цекова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спор в САЩ заради държавния дълг
Спор в САЩ заради държавния дълг
Откриха обновената сграда на Първа пожарна служба в Русе
Откриха обновената сграда на Първа пожарна служба в Русе