ДАНС влезе в КЕВР, БЕХ и енергийната борса

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
13:32, 23.09.2021 (обновена)
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

ДАНС проверяват данни за спекулации на свобдния пазар на електроенергия. Служители на агенцията влязоха в Комисията за енергийно и водно регулиране и в Българската независима енергийна борса. Иззети са още документи от Националната електрическа компания, Българския енергиен холдинг и Еелектро-енергийния системен оператор.

Според източници на "По света и у нас" се анализират инвестиционните планове и ценообразуването на редица енергийни дружества.

Агентите на ДАНС са влезли в КЕВР още към 10 ч сутринта и прекараха в сградата близо шест часа.

От енергийния регулатор отказаха коментар, но подчертаха, че са оказали пълно съдействие. Предоставили са както поисканите документи, така и пълен достъп до компютърната мрежа на Комисията.

От ДАНС потвърдиха за "По света и у нас", че правят проверки в КЕВР и в Българската независима енергийна борса, на не уточниха какво точно проверяват.

Според наши източници, поводът за проверката са получени данни, че целенасочено спекулативно поведение на свободния пазар на електроенергия от страна на няколко дружества - както доставчици, така и купувачи, вероятно е довело до дефицит на предлагането и от там до рекорден ръст на цените на електроенергията.

От Българската независима енергийна борса са иззети документи за сделките с електроенергия от началото на годината до днес.

Според наши източници проверяват се още инвестиционните планове и ценообразуването на редица енергийни дружества.

Снимки: Иво Никодимов

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Филм на БНТ с участие на Банско филм фест
Филм на БНТ с участие на Банско филм фест
НАП проверява над 2100 фирми заради високи касови наличности
НАП проверява над 2100 фирми заради високи касови наличности