Ресторантьори в Благоевград губят служители заради драстично намаляване на работата

от БНТ
12:31, 23.09.2021
Чете се за: 02:07 мин.
Регионални
Слушай новината

В Благоевград масово собственици на фирми, свързани с ресторантьорския бизнес, се оплакват от драстично намаляване на работата.

Според тях въведените противоепидемични мерки са несправедливи, а финансова помощ от страна на държавата не се предоставя на всички нуждаещи се.

Борислав Борисов е собственик на борса за напитки, която снабдява най-често заведения и нощни клубове. След затварянето на дискотеките и въвеждането на вечерен час за ресторантьорите, работата му намаляла с над 80%. Казва още, че ще бъде принуден да съкрати поне 16 души.

"Без нощни заведения, механи, ресторанти, реално цялата тази организация от 40 - 50 човека, трябва като първата вълна или да ги изпратя вкъщи повече от половината, или някои да си загубят работата. Най-вероятно тези, които са дошли последно на работа, те и първи ще си тръгнат, защото не може цялата група да остане при неработещ бизнес", казва Борислав Борисов.

За да не чакат да ги съкратят, част от служителите сами решили да напуснат работа и да се ориентират към по-сигурни позиции.

Като Величка Митрева, която е била дистрибутор на алкохол.

"Заради тази несигурност през последните 2 години, реших да се ориентирам да търся по-сигурното всъщност, аз съм завършила педагогика и реших да отида да работя в училище", казва тя.

Музикантите, които работят в нощните клубове, също масово напускат.

"Аз познавам много музиканти, над 50 - 60% са станали вече майстори… гипсокартони, мазилки", оплаква се музикантът Кристиян Пищолски.

Въпреки строгите мерки в знак на протест някои от нощните заведения в Благоевград ще продължат да работят и този уикенд.

Репортер: Станислава Николова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Жоан Лапорта иска да върне Гуардиола в Барселона
Жоан Лапорта иска да върне Гуардиола в Барселона
Цветан Соколов най-резултатен при победа на Динамо (Москва) за Купата
Цветан Соколов най-резултатен при победа на Динамо (Москва) за Купата