НОВИНИ

Георги Георгиев е новият председател на Столичния общински съвет

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
15:40, 23.09.2021 (обновена)
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

Столичният общински съвет избра с 37 гласа "за" Георги Георгиев за свой председател след обсъждане на кандидатурата му днес.

При встъпването си в длъжност Георги Георгиев изказа благодарност към колегите си за подкрепата и допълни, че ще работи да оправдае гласуваното му доверие.

„Съзнавам, че поемам поста на председател на СОС в една необичайна ситуация, но ви уверявам, че ще работя за връщането на политическия диалог и конструктивния дух на работа в общинския съвет. Вратата ми ще бъде отворена за всеки един от съветниците, защото гражданите очакват от нас освен дискусии, и резултати. Апелирам да дадем пример за това как се водят конструктивни дебати, защото демокрацията изисква усилия", каза той.

Днешното заседание на общинския съвет се превърна в скандал. От "Да, България" поискаха извънредната точка за избора на нов председател да не бъде включвана, защото искането за нея не е подписано от четирима.

"Внесли са го трима, нашият зам-председател на СОС, арх, Игнатов, не е подписал това предложение и не е вносител. Защо когато сочим грешките, никой не ни чува, защо нашите доклади се крият, нашите питания не им се дава ход, може ли да питам нещо от 3 години и да няма кой да отговори?", каза Грета Стефанова, общински съветник от "Да, България!".

От опозицията не са доволни от работата на стария председател Елен Герджиков, не харесват и кандидатурата на новия.

"Имало е много случаи, когато се разглеждат точки, когато г-н Георгиев се е държал арогантно", заяви общинският съветник Борис Бонев.

Новият председател на СОС досега оглавяваше финасовата комисия. Той увери, че ще работи за връщането на политическия диалог и конструктивния дух на работа в съветa.

"Вярвам, че ще се справи с тази нова роля, защото в последните години показа изключителна компететентност и активност при решавана на важни въпроси, оглававаше една от най-тежките комисии и мисля, че се справяше добре", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Във вторник досегашният председател на СОС Елен Герджиков подаде оставка като общински съветник oт групата нa ГEРБ-CДC и като председател на съвета.

Вчера лидерът нa ГЕРБ Бойко Борисов каза в Пловдив, че той е настоял Герджиков да подаде оставка, защото "не се справя". "Милиарди са вложени в София, а когато нашите опоненти критикуват, те мълчат и не се защитават", каза още Борисов.

Според кмета на София напоследък е модерно политиката да бъде място за размяна на лични обиди. Фандъкова се надява общината да се опази от тази зараза, защото тя само задълбочавала проблемите, а не ги решавала.

"Промяната трябва да дава повече възможности, затова се правят. Обяснимо е , че човек може да губи мотивация, за това трябва да подкрепяме и мотивираме хора", заяви Фандъкова.

-БНТ: Елен Герджиков е загубил мотивация?

- Не искам да кажа това , той сам ще каже.

- БНТ: Той не коментира.

- Това е негово право. Аз му благодаря за съвместната работа , много работа свършихме заедно.

Елен Герджиков подал оставка "с облекчение". "Пожелавам успех на всички, които обичат града ни и работят за него, заяви вече бившият председател на СОС".

"Странно нещо е политическата отговорност - за едни е треска, за други - греда. Отдавна имам намерение да поема моята". Това написа в профила си във Фейсбук подалият оставка председател на Общинския съвет в София Елен Герджиков.

Йорданка Фандъкова посочи и останалите смени в нейния екип с по-млади и активни хора.

"Хора-експерти, това са кметовете по дигитализация, образование, строителство и екология", уточни тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха германец на "Калотина", замесен в обир на банка в Австрия
Задържаха германец на "Калотина", замесен в обир на банка в Австрия
Грипната ваксина ще бъде безплатна за хора на и над 65 години
Грипната ваксина ще бъде безплатна за хора на и над 65 години