НОВИНИ

Спор в САЩ заради държавния дълг

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:55, 23.09.2021
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Слушай новината

За пореден път САЩ са изправени пред политическа и финансова криза, ако не бъде вдигнат таванът върху федералния държавен дълг. Тази ситуация възниква не за пръв път в последните години и създава реална опасност правителството на САЩ да спре всички плащания и на практика работата му да бъде блокирана.

От 1917 година, когато е създаден таванът на държавния дълг на САЩ, Конгресът в страната го е вдигал 110 пъти. Днес обаче има сериозна опасност това да не стане и съответно да изправи световната икономика пред сериозни изпитания.

Причината е не само заради пандемията и огромните разходи, отпуснати от държавата за подпомагане на населението и бизнесите в страната, но и заради нежеланието на републиканците и демократите в управлението на Щатите да намерят компромис.

Според лидера на демократите Чък Шумър, ако лимитът на държавния дълг не бъде вдигнат, милиони американци ще останат без пари, над 50 милиона пенсионери няма да могат да си получат чековете за социално осигуряване, месечните детски добавки за нуждаещите се семейства ще спрат, и дори няма да може да се плати и на военнослужещите в американската армия. Категорично срещу вдигането на тавана на дълга на страната се обявиха пък републиканците.

Въпреки че при управлението на президента Тръмп от Републиканската партия държавният дълг на САЩ е нараснал с 8 трилиона долара, според списанието Бизнес Инсайдър, най-вече заради намаляването на данъците на богатите и спасителните мерки срещу пандемията, консерваторите са решени да оставят правителството да спре да функционира. Най-влиятелният републиканец в Сената - Мич МакКонъл, заяви, че нито един представител на неговата партия няма да подкрепи поредното безразсъдно харчене и партийно вдигане на данъците.

Ако до края на септември САЩ не успеят да намерят пари да си погасят дълговете, това ще доведе до сриване на световната икономика и пазари, тъй като финансовата система на света зависи от това САЩ да си погасяват дълговете, предупредиха икономисти отвъд Океана.

Нещо повече - седем трилиона долара от общия дълг на САЩ принадлежи на други държави. Според данни на финансовото министерство, Япония е страната, която притежава най-много от американския дълг - 1.27 трилиона долара. След нея се нарежда Китай с 1,9 трилиона долара, на трето място е Великобритания с 438 милиарда долара. След нея е Ирландия - с 313 милиарда долара, и на пето място - Люксембург с 281 милиарда долара.

В обръщение към законодателите в САЩ, президентът на една от най-големите финансови институции в света Джей Пи Морган Чейс, американският милиардер - Джейми Деймон, предупреди, че ако таванът на дълга не бъде вдигнат това може да предизвика финансова катастрофа с невиждани размери, които ще нанесат поражения за САЩ за 100 години напред.

Въпреки мрачните прогнози, до този момент таванът на дълга на САЩ е вдиган - макар и в последния момент. Надежди все пак има, че това може да се случи и сега.

Автор: Симеон Гаспаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преди изборите в Германия: 40% от избирателите все още не знаят кого да подкрепят
Преди изборите в Германия: 40% от избирателите все още не знаят кого да подкрепят
Плаващ кран тръгва към заседналия край Яйлата кораб
Плаващ кран тръгва към заседналия край Яйлата кораб