НОВИНИ

Прогнози: Какви са шансовете да се формира кабинет след изборите

Александър Марков
от Александър Марков
20:15, 25.09.2021
6314
Чете се за: 05:47 мин.
Политика
Слушай новината

ДПС ще издигне свои кандидати за президент и вицепрезидент. Решението е взето на онлайн заседание на Централния им съвет. Както и за депутатите им - критериите са да бъде избираема личност с обществен авторитет, която споделя идеите на Движението за права и свободи и на либерализма.

ДПС: Няма да позволим на Радев и Рашков да нарушават Конституцията

До края на следващата седмица "Продължаваме Промяната" ще обявят водачите си на листи за изборите и ще подпишат документ с потенциалните партньори на управление "Демократична България" и "Изправи се.БГ". Мая Манолова очаква това споразумение.

Мартин Димитров от "Демократична България" коментира пред Георги Любенов, че след изборите трябва да има правителство на "Демократична България" и "Продължаваме промяната".

Мандатоносителят "Волт" са поставили две условия пред Асен Василев и Кирил Петков: да няма агенти на Държавна сигурност в листите и да нe се влиза в коалиция с ГЕРБ и ДПС.

Асен Василев и Кирил Петков изразиха увереност, че след изборите ще могат да сформират коалиционно мнозинство.

"121 депутати в коалицията, която ще направим след изборите. Вече двете партии, с които говорим много ясно, са "Демократична България" отдясно, и отляво - движението на Мая Манолова - "Изправи се БГ! Ние идваме!". Ние вярваме, че тези три формации ще достигнем до 121 депутати", каза Кирил Петков.

"Искаме преди изборите ще подпишем един документ с нашите потенциални партньори - "Принципи на управление", където да е ясно: няма да пипаме данъците, дълбока реформа, който е крал, ще отиде в затвора. Ако всичките се разберем, че това са принципите на управление, много лесно ще стане самото сглобяване на управление след изборите в парламента", допълни Асен Василев.

Мая Манолова обяви, че очаква началото на разговорите и подписването на споразумението.

"Разговорите ще се случат в началото на следващата седмица. Ние сме отворени и да, ние ще участваме в подписването на споразумение, което да гарантира на българските граждани, че ще има мнозинство на почтените и правителство на промяната в 47-ия парламент", каза Манолова.

Мартин Димитров: Третият път трябва да има кабинет, ще направим правителство

Два сценария има пред страната след третите поред парламентарни избори тази година, според Мартин Димитров от "Демократична България".

"Третият път трябва да има кабинет. Първите два пъти видяхте, че не стана, а третият път вече е критичен заради ковид пандемията, заради икономиката, заради социалното напрежение. И добрият сценарий, защото има и лош сценарий. Лошият сценарий: ГЕРБ, ДПС, някой друг се събират и пак си правят кабинет. При добрия сценарий "Демократична България" и партньори създава правителство и първият ни партньор наистина е тази нова партия, коалиция, която се създаде - "Продължаваме Промяната", коментира той.

Според Димитров, "Демократична България" ще бъде в центъра на процесите по формиране на нов кабинет.

Настимир Ананиев, "Волт": Надеждата са Петков и Василев, предоставяме им техническото средство

От ВОЛТ също смятат, че ще бъде формирано мнозинство в 47-ия парламент.

"В един момент отвратените намериха също кого да подкрепят. Надеждата всъщност са Кирил Петков и Асен Василев, защото за пръв път виждаме хора, които са извършили конкретни дела, а не само думи. Кирил и Асен показват смелост и лидерство, а България има нужда от лидерство в момента, тъй като има големи кризи. Ние им предоставяме техническото средство, за да се явят на избори", каза Настимир Ананиев.

В предаването "Говори сега" лидерът на "Републиканци за България" Цветан Цветанов не отговори директно дали би приел покана от "Продължаваме Промяната" за общо явяване на изборите.

"Ние не искаме да правим леви политики с десни цели, искаме да правим десни политики с десни цели", каза той.

Цветан Цветанов: "Републиканци за България" може да се коалира с "КОД"

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов също изрази скептицизъм относно създаването на формацията "Продължаваме Промяната".

"Вие смятате, че сега ей така двама министри, за пръв път появили се отнякъде, на втория месец им щукна в главата, че са много велики, много кадърни. Ама кажи какво направи за 4 месеца?", заяви той.

Каракачанов не посочи кой според него стои зад проекта на Петков и Василев.

Каракачанов: Не вярвам загиналите в Кот д’Ивоар българи да са участвали в бойни действия

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На кого Меркел ще липсва повече - на германците или на европейците
На кого Меркел ще липсва повече - на германците или на европейците
Велико Търново е една от осемте области без разкрита ковид зона
Велико Търново е една от осемте области без разкрита ковид зона