НОВИНИ

Каракачанов: Не вярвам загиналите в Кот д’Ивоар българи да са участвали в бойни действия

bnt avatar logo
от БНТ
18:01, 25.09.2021
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Слушай новината

Не е новина, че български бивши военни обучават пилоти в няколко африкански държави, Кот д’Ивоар е една от държавите. Доколкото знам, те са наети от частна фирма с цел обучение на местните африкански пилоти. Официалното съобщение - това, което вие сте видели, това знам и аз.

Така бившият министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов коментира в "Говори сега" катастрофата с военен хеликоптер Ми-24 в Кот Д’Ивоар на 10 септември 2021 г., при която загинаха трима български граждани.

"По принцип, когато става въпрос за обучение, те нямат право и в самия договор не е фиксирано, че ще участват или че участват в бойни действия. И аз честно казано не вярвам, че са участвали в бойни действия, най-вероятно са изпълнявали някаква транспортна задача", каза още Каракачанов.

Според него това е напълно законно.

"Когато имаш договор с фирма, която е лицензирана, под контрола на съответното правителство, друг е въпросът колко под контрола, доколко служещите в подобни фирми армии спазват Женевската конвенция? Най-вероятно те са изкупителната жертва, когато големите атове се ритат", смята бившият министър на отбраната.

В конкретния случай с българските пилоти според него не е било така, защото те не са били наемници, които отиват да стрелят или да вършат някаква работа, и обикновено договорите им са за обучение.

Той припомни, че от началото на 90-те години много българи са служили, а вероятно и в момента има във Френския чуждестранен легион.

"Там служат всякакви граждани от целия свят, някои с криминално минало, някои в търсене на приключение. Със сигурност има българи, които служат в тези няколко фирми, които американците използваха в Ирак, в Афганистан със сигурност", допълни Каракачанов.

По думите му частните армии не са изместили държавната, но светът е станал по-предпазлив и използва частни армии.

"Когато една държавна армия, зад която има национален флаг и има правителство, върши някои дейности, които подлежат на трибунал, или на Хагска конвенция и т.н., е едно и би било повод за война, ако една държава си позволи официално да използва националната си армия в друга държава. И тъй като светът е станал предпазлив, се използват частни армии. Това е публична тайна. Те не са точно наемници в смисъла, в който го познаваме, просто това са фирми, които набират хора с военна подготовка или с необходимите качества, за да придобият такава. Официално не се водят армия, но на практика това изпълняват", обобщи Каракачанов.

По думите му войната е естественото състояние на човечеството и едва в последните стотина години се правят опити в това мирът да преобладава, т.е. периодите на мир да преобладават над периодите на война.

Три месеца след инцидента с МиГ-29: Виновни засега няма

Лидерът на ВМРО коментира и вчерашната пресконференция за причините, довели до трагичния инцидент с МиГ-29 в Шабла, при който загина подполковник Терзиев.

"Кой умник измисли тоя цирк вчера? Това е унизително. Да изтипосаш няколко генерали, началника на отбраната, адмирал и да ги оставиш да бъдат подложени на разпит. И всичко това да го излъчваш онлайн - какво искаш да покажеш", попита Каракачанов.

Според него жената е в правото си да търси справедливост, но това не дава право на никой да подлага офицерите на такова унижение, защото съответните органи правят проверка - Военна полиция, Военна прокуратура. По думите му не трябва да се подават оставки.

Гледайте повече от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оградата по границата с Турция: Стоп или вход за бежанците
Оградата по границата с Турция: Стоп или вход за бежанците
Специално: Говори българка, която е в основата на ново лекарство срещу рака
Специално: Говори българка, която е в основата на ново лекарство срещу рака