НОВИНИ

Велико Търново е една от осемте области без разкрита ковид зона

bnt avatar logo
от БНТ
20:08, 25.09.2021
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

В 8 области у нас няма нито една разкрита COVID зона в лечебните заведения от извънболничната медицинска помощ. Така пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус не могат да получават безплатни лекарства, както е предвидено в плана на Здравното министерство. Една от тези области е Велико Търново.

Марияна Буюклиева вече е преболедувала COVID-19. Разказва, че първите 8 дни на заболяването прекарала вкъщи, а състоянието ѝ проследявал личният ѝ лекар по телефона.

"Хубаво е, че ще има COVID зони, че ще има безплатни лекарства, защото повярвайте ми, много парички отиват, докато стигнеш до болницата. Да си купите антибиотиците, да си купите витамините, но като си заразен, как ще ходите. Примерно аз съм болна с COVID и отивам, как ще отида: пеша ли, с градски транспорт ли, ако не съм добросъвестна да си нося маската, контактувам с други хора, колко хора ще заразя?", попита Марияна.

Според личните лекари във Велико Търново обаче идеята за COVID зоните не е добре премислена и в момента не може да работи ефективно.

"Самият факт, че да бъде регистриран в COVID зоната, пациентът трябва да е диагностициран, означава, че ние трябва да сме свършили тази работа преди да го изпратим, тогава аз питам, защо да го изпращам в COVID зоната, аз вече съм назначил терапията, защо този човек да ходи в COVID зоната, за да му се докаже още нещо и да разсява заразата още повече. Просто няма логика в тази услуга, която е разписана за нашите пациенти", смята председателят на РК на БЛС във Велико Търново д-р Христо Димитров.

Според д-р Христо Димитров е необходима адекватна организация, която да подпомага работата на личните лекари. В момента в област Велико Търново над 1000 души са заразени с COVID-19, от тях 204 са в болници.

Репортер: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прогнози: Какви са шансовете да се формира кабинет след изборите
Прогнози: Какви са шансовете да се формира кабинет след изборите
Има ли замърсяване? Взеха проби от водата до заседналия кораб край Камен бряг
Има ли замърсяване? Взеха проби от водата до заседналия кораб край Камен бряг