Референдум: Къде ще се намира Мадарският конник?

от БНТ
11:30, 26.09.2021
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Жителите на село Мадара решават с референдум дали да се отделят от община Шумен. Другият вариант за селището с Мадарския конник е да се присъедини към община Каспичан. За да бъде легитимен референдумът, трябва да гласуват повече от 40% от избирателите. С право на глас са 904 жители на селото.

Борбата за финансова самостоятелност на село Мадара е основната причина кметът на селото да инициира референдума. Желанието му е парите за селото да се харчат след допитване до местните хора.

"Не както се случи миналата година - едно асфалтиране на една улица, където изобщо никой от село Мадара не знаеше, че се асфалтира. След като направихме една проверка се оказа, че са асфалтирани 600 квадратни метра за 28 000 лева, а мисля, че можеше да се направи поне наполовина по-малко", заяви кметът на село Мадара Неделчо Неделчев.

Мненията на хората за референдума обаче са обусловени от съвсем други причини.

"Не зная какво ще търсят от по-малка община, какви средства ще им даде. За оплакванията на кмета, за почистването, за чистотата, той сам трябва да си организира нещата", допълни Стефка Димитрова.

"Аз съм против да преминаваме, защото сме били там и е много трудно да отидеш до болница. Ние с мъжа ми живеем сами, скоро може да не може да кара кола, няма с какво да отидем", добави Снежана Иванова.

Преди 20 години по същата причина пак с референдум селото се отдели от община Каспичан.

"Аз виждам долу горе бюджета на Плиска, виждам бюджета на Мадара, а той е почти два пъти и половина по-малък. В община Каспичан е възприет принципът на финансовата децентрализация. Хората сами управляват и насочват средствата, където е необходимо", каза още кметът на село Мадара Неделчо Неделчев.

За две десетилетия община Шумен е вложила в инфраструктурата на селото над 2 милиона лева.

Автор: Здравка Русева

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Рециклиране в Русе: "Стара хартия срещу нова книга"
Рециклиране в Русе: "Стара хартия срещу нова книга"
Трима са пострадалите при тежката катастрофа в Кресненското дефиле
Трима са пострадалите при тежката катастрофа в Кресненското дефиле