НОВИНИ

Европа призова за диалог и сдържаност в кризата между Сърбия и Косово

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
16:52, 27.09.2021 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

Европейски дипломати взеха отношение по кризата в отношенията между Сърбия и Косово, която продължава втора седмица. Тя беше провокирана от въвеждането на временни регистрационни табели за сръбски автомобили при влизане в Косово. Последваха бурни протести на косовските сърби и струпване на военни по границата.

Призиви за деескалация на фона на напрежение и засилено въоръжено присъствие по границата между Сърбия и Косово.

Сърбия повиши бойната готовност на армията си. Над граничния пункт "Ярине" прелитат сръбски изтребители, а на два километра от границата са разположени сръбски БТР-и. Според Белград заповедта е в отговор на разполагането на косовски спецчасти там, което Сърбия тълкува като провокация.

"Белград иска разговори, защото нашата цел е да защитаваме мира и стабилността, да защитаваме живота на сърбите и тяхната сигурност", заяви сръбският министър на отбраната Небойша Стефанович.

Премиерът на Косово свика спешно Съвета за национална сигурност

Обяснението на Прищина е, че специалните части имат задача да контролират потока от влизащи автомобили. Косовският премиер Албин Курти свика Съвета за сигурност, след като два офиса на вътрешното министерство в близост до сръбската граница бяха нападнати, а център за регистрация на превозни средства - опожарен.

"Диалогът е единственият път за намиране на решение", каза Албин Курти, министър-председател на Косово.

От Европа дойдоха призиви за диалог, деескалация и сдържаност.

"Време е и Сърбия, и Косово да направят крачка назад, да има деескалация, включително изтегляне на специалните части на полицията и премахване на барикадите", каза Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

"Пътят напред означава деескалация, защото случващото се в момента не е добро нито за хората в Косово, нито за хората в Сърбия и за целия регион", каза говорителят на Жозеп Борел Петер Стано.

Кризата в отношенията между Прищина и Белград възникна, след като на 20 септември косовски полицаи започнаха да свалят табелите на сръбски коли и да изискват временни регистрационни номера за превозните средства, влизащи от Сърбия. Същите реципрочни мерки Белград прилага от десет години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След постигнато съгласие с министерството превозвачите отмениха протеста в Бургас
След постигнато съгласие с министерството превозвачите отмениха протеста в Бургас
Започна подготовка за разтоварване на заседналия край Камен бряг кораб (ВИДЕО)
Започна подготовка за разтоварване на заседналия край Камен бряг кораб (ВИДЕО)