НОВИНИ

Премиерът на Косово свика спешно Съвета за национална сигурност

премиерът косово свика спешно съвета национална сигурност
bnt avatar logo
от БНТ
23:00, 25.09.2021
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Премиерът на Косово Албин Курти свика тази вечер спешно заседание на Съвета за национална сигурност заради продължаващата шести ден блокада на границата. Той обвини Сърбия, че се опитва да провокира "сериозен международен конфликт", след като два центъра за регистрация на превозни средства на границата бяха атакувани по-рано днес, предаде БНР.

Напрежението ескалира на граничните пунктове Ярине и Бърняк от косовски сърби, които протестират срещу изискването автомобили със сръбски регистрационни номера да поставят нови, временни при влизане в Косово.

Сръбски военни изтребители кръжаха днес над пограничните райони. В небето патрулират и хеликоптери на мироопазващите сили на НАТО - КФОР.

САЩ, ЕС и НАТО призоваха за деескалация на напрежението и връщане към диалога, а сръбският вътрешен министър Александър Вулин предупреди, че сръбската армия е готова да отвърне на всякакви провокации.

През нощта пожар избухна в Центъра за регистрация на превозни средства в община Зубин поток, а Центърът за гражданска регистрация в Звечане е бил нападнат. Министърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свечля определи инцидентите като "престъпно деяние с терористични елементи".

Демонстрантите настояват спецчастите от косовската полиция РОСУ да се изтеглят от граничните пунктове и да бъде отменено решението за номерата. Нито протестиращите, нито спецполицаите отстъпват от своите позиции. Над граничния пункт Ярине по обяд прелетяха военни самолети на сръбската армия, а вчера над района кръжаха три сръбски хеликоптера.

Демонстрантите приветстваха военното присъствие с аплодисменти и скандирания "Сърбия, Сърбия". Границата може да бъде прекосена само пеша.

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Татяна Воложанина с бронз в многобоя от турнира в Атина
Татяна Воложанина с бронз в многобоя от турнира в Атина
Европейска титла за България в акробатиката
Европейска титла за България в акробатиката