НОВИНИ

Започна подготовка за разтоварване на заседналия край Камен бряг кораб (ВИДЕО)

bnt avatar logo
от БНТ
16:45, 27.09.2021 (обновена)
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Слушай новината

Aкцията по изтеглянето на заседналия в резерват Яйлата край Камен бряг кораб "Вера Су" на практика вече е в ход.

Минути след 16.30 ч. на място пристигна плаващият кран "Антей", с чиято помощ ще се извърши разтоварването на кораба. Операцията започна след като в продължение на 7 дни държавните институции очакваха корабособствениците да излязат със свое становище по решаването на проблема и да предприемат спасителна акция.

След като това не се случи, заради прогнозите за влошаване на времето, а и заради излизането на резултатите от пробите, които показват завишени количества на азот във водата около кораба, местните власти започнаха операцията по разтоварването на плавателния съд.

Корабът е обезпечен с допълнителна техника, определена и обозначена е и безопасна полуоса за крана. Влекач започна разтоварването на торовете, а на палубата на крана е монтирана 15-тонна машина за пълнене на торби с вместимост един тон всяка.

В хода на операцията е предвиден и втори кран за прехвърляне товарите на баржа и тяхното извозване до пристанище "Варна", докато собственикът не заплати направените от държавата разходи.

Започна обезопасяването на заседналия край Яйлата кораб

Корабът "Вера Су" е в български териториални води и за него важат нашите закони, затова държавата е в пълното си право да действа, казват специалистите по морско право.

"Още повече ние сме членове на многобройни международни конвенции, които дават възможност държавата да се намесва при подобни произшествия, свързани и със замърсявания, и с възможности за още по-тежки последици, включително опасност за човешки живот", казва Христо Раев, адвокат по морско право.

Българската страна е в правото си да задържи кораба и товара, смята адвокат Христо Раев.

"При подобен случай следва капитанът да обяви така наречената "обща авария", за да се разпростре произшествието върху всички отговорни лица - както корабособственика, така и собственика на товара. Държавата винаги може да задържи кораба и товара, за да обезпечи разходите си по спасяването", допълни Христо Раев, адвокат по морско право.

Не са редки случаите, при които корабособствениците злоупотребяват с настъпилата аварийна ситуация, твърди юристът.

"Корабособствениците избягват да поискат спасителна операция, тъй като спасяването на море за човешкия живот е безплатно, но спасяването на имущество е с възнаграждение за спасители".

МОСВ: Има индикации за замърсяване на морската вода от товара на заседналия кораб

Сериозни са притесненията за това какво би се случило, ако товарът и горивото на кораба "Вера Су" изтекат край Яйлата.

Яйлата се слави като едно от най-чистите места по Северното Черноморие. Тя е предпочитано място за туристите, за гмуркачи, за хора които искат да се наслаждават на подводните красоти и това естествено би повлияло негативно върху целия процес в бъдеще, казва Пенко Георгиев, директор на Историческия музей в Каварна, управляващ Яйлата.

Бедствената за кораба и природата ситуация се оказва атрактивна за туристите. Само за един ден, в неделя, 650 души са дошли да снимат кораба или да си правят селфита. Сред тях е и Петьо Ангелов от Нови хан, който запалил мотора и дошъл да види кораба, който се превърна в
своеобразна атракция.

Мястото е специално за мен, като обстановка, като спомени и се вълнувам какво се случва тука, казва Петьо Ангелов.

Близо 3000 души са посетили Яйлата в дните, откакто край Камен бряг заседна "Вера Су".

Репортери: Ива Георгиева, Деян Михайлов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европа призова за диалог и сдържаност в кризата между Сърбия и Косово
Европа призова за диалог и сдържаност в кризата между Сърбия и Косово
Откриха Африканска чума по свинете в лично стопанство в Съединение
Откриха Африканска чума по свинете в лично стопанство в Съединение