НОВИНИ

Земеделският министър: Цените на храните ги управлява конкуренцията и пазарът

bnt avatar logo
от БНТ
08:42, 12.07.2023 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Не е нормално България да е толкова назад в Европейския пазар и да внася плодове и зеленчуци. Това заяви земеделският министър Кирил Вътов в "Денят започва". Като главен проблем за държавата, Вътов посочи изоставането в дигитализацията на земеделието. Той обясни, че липсва комуникация между отделните институции и системи.

По негови данни България разполага с капацитет да храни около 30 милиона човека. Вътов добави, че държавата има потенциал, благодарение на 40% високо плодородни площи, в сравнение с други държави в Европа, които разполагат средно с 12%.

"Този капацитет трябва да бъде насърчен и развит. Трябва да бъдем нетен износител на земеделска продукция, какъвто сме били през 30-те години", добави той.

Относно високите цени на храните в страната, Вътов заяви, че държавата не може да контролира този аспект, тъй като цените са управлявани главно от конкуренцията и съотношението между предлагането и търсенето - пазарът:

"Задачата на държавата е да създаде по-добра бизнес среда, за да може да се произвеждат продукти с по-ниска себестойност, от където да започнат да се продават продукти на по-ниска цена. Докато себестойността е висока и ние сме високоразходни, поради ред причини няма как цените да паднат."

Като притеснително министърът определи фактът, че вносни продукти, които са на определена цена в страната на производство, тук са по-скъпи.

Вътов коментира, че проблемът със зърното е произлязъл главно от затварянето на пристанищата в Украйна при началото на войната. Тогава наличното зърно остава в складовете там. Министърът обаче увери, че с времето ситуацията ще се нормализира:

"Необходимостта на зърно няма да спре и това зърно, което се произвежда в момента няма да остане в складовете. То ще излезе на световния пазар, както е излизало винаги досега. Около 30% е остатъка от миналата година, в сравнение с това в други години. Вярвам че времето ще нормализира нещата".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въвеждат противопожарни мерки в Югозападна България заради горещините
Въвеждат противопожарни мерки в Югозападна България заради горещините
Лео Меси е вече в САЩ, за да подпише с Интер Маями
Лео Меси е вече в САЩ, за да подпише с Интер Маями