НОВИНИ

Земеделският министър се срещна с протестиращи производители във Видин

земеделският министър срещна протестиращи производители видин
bnt avatar logo
от БНТ
12:01, 29.03.2023
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

България ще иска допълнителни мерки, свързани с европейското законодателство, в подкрепа на зърнопроизводителите у нас. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев, който се срещна с протестиращи фермери от Видинско.

Зърнопроизводители от цяла Северна България страна протестират днес, блокирайки пътища към границата с Румъния. Според тях в страната ни са внесени огромни количества зърно, а добитото в България е по складовете.

Земеделски производители с трактори блокираха Дунав мост при Русе

"Истината е, че има големи количества зърно в България. Те все още не са продадени. Да има частични плащания от Европейската комисия, предстоящи по-скоро, но нито една субсидия не може да замести дохода на земеделските производители... Ще предлагаме допълнителни мерки, свързани с европейското законодателство, защото този проблем не можем да го решим в България, т.е ние не може да не изпълняваме регламенти. Искаме допълнителни мерки, с които тези коридори да съществуват като коридори, а не на практика да са за сметка на земеделските производители в България", заяви Явор Гечев.

Зърнопроизводители блокираха пътя за Румъния край с. Кардам

Производителите блокираха за кратко международния път Е79 край Видин в знак на недоволство срещу безконтролния, според тях, внос на зърно от Украйна, ниската изкупна цена и невъзможността за реализация на родната продукция.

"От началото на ковида и на войната в Украйна в България се раздадоха над 440 милиона, които, за съжаление, достигнаха до всички други отрасли, но не и до зърнопроизводителите. А смятам, че всички еднакво бяхме потърпевши от войната и от COVID-19. Искаме да има действително коридори, през които да върви зърното и ние да реализираме нашето зърно. Помощта е последното нещо, за което протестират земеделските производители", каза Жечко Андрейнски, председател на Съюз на зърнопроизводителите - Видин.

Репортер: Анжела Каменова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надя Тончева с реми в десетия кръг на европейското по класически шахмат
Надя Тончева с реми в десетия кръг на европейското по класически шахмат
Народният театър представя тази вечер спектакъла "Орфей", отличен с "Икар"
Народният театър представя тази вечер спектакъла "Орфей", отличен с "Икар"