НОВИНИ

Женският национален отбор по футбол си върна на Армения в Ереван в мач от евроквалификациите

Така селекцията на Силвия Радойска се изкачи на второто място в група С4.

женският национален отбор футбол върна армения ереван мач евроквалификациите
Снимка: startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:19, 12.07.2024
Чете се за: 02:57 мин.
Спорт
Слушай новината

Женският национален отбор на България по футбол победи с 3:1 Армения като гост в среща от 5-ия кръг на група С4 на европейските квалификации. За българките преди почивката се разписаха Лора Петрова и Кристиана Караиванова, а в добавеното време третото попадение беше дело на Александра Янева. Арменките върнаха един гол в 75-та минута чрез Ани Сафарян.

Българският отбор имаше много дълго пътуване заради липса на подходящи самолетни връзки и реално се движи от София до Ереван за 14 часа. Но Силвия Радойска и футболистките показаха невероятен характер и наложиха волята си в срещата в арменската столица.

Макар първата среща между двата отбора да завърши с поражение за българките с 3:2, днес те започнаха много активно и вкараха два гола преди почивката по идентичен начин. След центрирания от ъглови удари Евдокия Попадинова първо свали топката на Лора Петрова, която я прати в мрежата в 13-та минута, а след това и на левия защитник Кристиана Караиванова за 2:0 в 26-та. Между двете попадения можеше да се разпише и Симона Петкова, която сама тръгна на пробив, елиминира защитничка на Армения и стреля, но топката мина в страни от целта.

Натискът на Армения през второто полувреме даде резултат в 75-та минута, но в първата минута на добавеното време Александра Янева директно от свободен удар порази мрежата на домакините за трети път.

Така момичетата на селекционера Силвия Радойска постигнаха втори успех, след като на старта на кампанията прекършиха с 1:0 Казахстан, отново като гости с гол на Симона Петкова. С днешната втора победа лъвиците събират 6 точки и са на 2-ро място в квалификационната група след фаворита Румъния, който по-рано днес нямаше проблеми с Казахстан и спечели с 3:0.

Румънките са на върха с 15 точки от пет мача, следват България и Армения с по 6, но българките са напред с по-добър пряк двубой. Казахстан, който другата седмица гостува в София, е с 3.

При това положение българската селекция е с чудесни възможности да заеме 2-то място в групата и да чака развоя в другите потоци, за да разбере дали ще бъде сред най-добрите подгласници за попадане в допълнителните баражи.

Мачът България – Казахстан е на 16 юли от 20:00 часа на стадион "Александър Шаламанов" в София.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличават се районите в страната с екстремален риск от пожари
Увеличават се районите в страната с екстремален риск от пожари
Искра Михайлова: Няма конфликт Доган - Пеевски, насажда се конфликт между хората
Искра Михайлова: Няма конфликт Доган - Пеевски, насажда се конфликт между хората