НОВИНИ

Женският национален отбор по хандбал започна подготовка за световните квалификации срещу Италия

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
21:07, 27.09.2022
Чете се за: 04:37 мин.
Спорт
хандбал, национален отбор, Габрово
Снимка: БФ Хандбал
Слушай новината

След шестгодишна пауза женският национален отбор на България по хандбал започва похода си към Европа. 18 състезателки провеждат подготовка в Габрово.

Тимът ни се събра на първия си тренировъчен лагер в зала „Орловец“ преди двете срещи с Италия от първата фаза на квалификациите в зона Европа за Световното първенство. Мондиалът ще се проведе в Норвегия, Швеция и Дания в края на 2023 година.

Треньори на националките ни са Петя Панчева и Веселина Златева. Треньор на вратарите е Анита Хараланова.

Поради здравословни причини за първия лагер не пристигна Стефка Агова, отсъства и Соня Богданова. От чужбина се присъединиха Ивон Дюлгерова (Местрино, Италия), Лора Сарандева (Тулуза, Франция), Мари Томова (Будучност, Черна гора), Лидия Ковачева и Мадлен Тодорова (Шпаркасе Блау-Вайс Фелдкирх, Австрия), Полина Генчева (Ларвик, Норвегия), Маринела Панайотова (Понтиния, Италия), Стефани Петрова (Ферара, Италия) и Гергана Грозданова (Топличанин, Сърбия). От състезаващите се в българския шампионат са повикани Габриела Георгиева и Стиляна Павлова (Сливница), Кристина Миланова и Стефка Агова (Свиленград), Емилия Самуилова и Гергана Александрова (Търновград), Ирене Иванова и Соня Богданова (Бяла) и Десислава Николова (Етър 64).

"За времето, в което женският национален отбор на България не функционираше, доста състезателки излязоха да играят навън и преценихме, че отново е време да го възродим. Мисля, че сме събрали най-доброто, с което разполага българският женски хандбал в момента. Момичета, които са показали, че освен хандбални възможности и потенциал имат и чисто човешки качества и притежават голямо сърце и желание за изява с националната фланелка. Всички са много позитивни и тренират с голямо настроение. Колективът е страхотен“, коментира Веселина Златева.

Отборът ни тренира двуразово в зала „Орловец“. В петък националките ще изиграят контролна среща в Габрово с шампиона Бяла, който се подготвя за участието си във втория кръг на турнира EHF European cup срещу гръцкия Анагениси (Арта). В събота отборът на България ще пътува до град Бяла, където ще направи още една проверка и с румънския Слатина.

Вторият лагер на отбора ще започне на 24 октомври отново в зала "Орловец".

Първият мач с Италия от квалификациите е на 2 ноември в Двореца на спорта във Варна, а реваншът е на 6 ноември в Киети, Италия.

"Малко е времето за подготовка, но е трудно да съберем състезателките за по-дълго. Докато момичетата от чужбина се състезават професионално, макар че някой от тях и работят, тези от нашето първенство работят и тренират и това е възможно най-дългото време, в което можем да ги извикаме на лагер. Все пак те са вече изградени играчи и няма да се занимаваме с техника или физическа подготовка. Основното нещо е да се сработят по-добре помежду си и да преценим коя стои най-добре на дадена позиция. Гледали сме мачове на Италия от миналата година и смятам, че съперникът е преодолим. Превъзхождат ни главно с това, че се събират системно, а ние доста време не сме имали национален отбор, но пък желанието при нас е огромно“, каза още Златева.

Победителят от двубоя България – Италия ще продължи във втората фаза от елиминациите за Световното първенство.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Денят започва" на 28 септември: Защо държавата продължава да губи битката с пияните и дрогирани шофьори?
"Денят започва" на 28 септември: Защо държавата продължава да губи битката с пияните и дрогирани шофьори?
Направиха пробно гласуване в наводненото село Слатина
Направиха пробно гласуване в наводненото село Слатина