НОВИНИ

Женският ни национален отбор по волейбол загуби драматично от Бразилия в пет гейма

женският национален отбор волейбол загуби драматично бразилия пет гейма
Снимка: БФ волейбол
bnt avatar logo
от БНТ
12:38, 19.09.2023
Чете се за: 04:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Националният волейболен отбор на България поведе, но отстъпи пред Бразилия с 2:3 (13:25, 25:22, 27:29, 25:21, 8:15) в драматичен мач продължил 2 часа и 10 минути от квалификационния турнир за Олимпиадата в Париж 2024 в Токио. Тимът на Лоренцо Мичели изигра много добър мач, като имаше дори шансове да поднесе сензация и да победи двукратния олимпийски шампион.

Българският отбор започна в състав: Мирослава Паскова, Радостина Маринова, Мария Кривошийска, Борислава Съйкова, Мария Йорданова, Петя Баракова с либеро Мила Пашкулева.

В първия гейм отборът на Бразилия започна по-добре, като взе аванс още при 4:2 и започна да го увеличава през цялото време. Тимът ни не стоеше добре, като за частта направи седем непредизвикани грешки и имаше само 17% ефективност при атака. Като се добавят и пет успешни блокади на Бразилия резултатът 25:13 бе нормален, като геймът завърши с успешна блокада на бразилката Бергман.

Във втората част отново бразилките поведоха с 5:3, а най-голямата разлика бе при 20:15. След 21:16 обаче в българския тим се появиха в игра младите Микаела Стоянова и Маргарита Гунчева и започна невероятна серия на сервиса от Борислава Съйкова, като тимът реализира седем поредни точки, благодарение най-вече на успешни атаки на Паскова и Йорданова. България спечели частта с 25:22 след успешна атака на Кривошийска.

Третият гейм започна добре за тима на Лоренцо Мичели и отборът натрупа аванс до 12:7. Съперникът обаче направи осем поредни точки и обърна тенденцията при 15:12. Българският отбор продължи да показва характер, като изравни и мачът се движеше точка за точка. България се откъсна при 23:21 с успешна атака по блокадата на отлично включилата се Микаела Стоянова. Бразилия обаче изравни и двубоят стана изключително драматичен. При 26:25 и геймбол тимът на Мичели изпусна златна възможност, като притисна съперника и го принуди Рацке да връща топката с крак от почти невъзможна позиция, но бразилките оцеляха. Все пак България спечели гейма с успешна блокада Кривошиева и ас от сервис на Мария Йорданова.

Четвъртият гейм също бе много оспорван с леко предимство на Бразилия. Българските се държаха до 18:19, като южноамериканките отвориха по-голяма разлика при 24:20 и четири геймбола. Йорданова остави тима в мача с успешна атака, но след това Съйкова сбърка при сервис и се стигна до тайбрек.

Бразилките започнаха петата част много концентрирано и поведоха с 3:0, а след това уверено и с 12:5. При 14:8 Дуарти Алекрим направи успешна атака, с което затвори частта и мача.

Най-резултатна за България бе Мария Йорданова с 19 точки, Мирослава Паскова добави 13, колкото има и 18-годишната Микаела Стоянова. Най-много точки в мача отбеляза звездата на Бразилия Габи - 26, а Таиса помогна с 19.

Българките имаха предимство в сервиса, като направиха девет точки от начален удар. Тимът на Мичели отстъпваше леко при атака и на блокада (12 срещу 17 за съперника), но бразилките направиха и повече грешки.

Утре българският отбор ще играе срещу домакините от Япония.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черноморец започва участието си в квалификациите на ФИБА Къп на 4 октомври
Черноморец започва участието си в квалификациите на ФИБА Къп на 4 октомври
Евелина Николова с експресна победа на старта на световното първенство по борба
Евелина Николова с експресна победа на старта на световното първенство по борба