НОВИНИ

Жители на Благоевград се включиха във факелно шествие срещу насилието над жени

жители благоевград включиха факелно шествие насилието жени
bnt avatar logo
от БНТ
23:30, 10.12.2023
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

Жители на Благоевград излязоха на Протестно факелно шествие под надслов „Правосъдие на светло: Да спрем насилието над жени".

То е в подкрепа на Стефка Терзийска - жертва на жестоко нападение в началото на октомври, което потресе областния град. Наш екип се срещна по-рано днес със Стефка. Тя разказа за кошмарните два месеца, които е преживяла и за последствията от побоя.

Живот в постоянен страх и въпросът дали ако се случи отново, този път ще е с фатален край. С тези мисли всеки ден се събужда и заспива Стефка два месеца след жестокия побой пред собствения й дом. Стефка беше нападната пред дома й в центъра на града посред бял ден от маскиран млад мъж, който в последствие беше задържан. За поръчител на нападението жената обвинява бившия си съпруг, с който от години имат лоши отношения.

Жената получи тежки наранявания и загуби зрението на едното си око. Но най-трудно за преодоляване е психологическата травма от преживяното, разказва тя.

"Изпитах шок от това, че е възможно изобщо да се случи. И следващите ми мисли бяха, че трябва да оживея. Че едното ми дете спи два етажа по-нагоре и че не искам да ме намерят умряла тук в кървища децата ми. Само това ми беше мисълта. Не трябва да падаш и да позволиш да те убият", разказва Стефка Терзийска.

Срещу извършителя на побоя - 21-годишният Кирил Лукаров - е повдигнато обвинение в опит за убийство. За поръчител на нападението обаче жената обвинява бившия си съпруг - гръцкия бизнесмен Йоанис Козас. Наскоро той беше задържан за шофиране под въздействието на наркотици, а при обиск в дома му бяха открити оръжия и над 3000 бойни патрони. Въпреки обвиненията, мъжът е пуснат под домашен арест.

"Изпитах огромно облекчение, даже си казах - ето има справедливост, има провидение, той ще бъде наказан макар и по друг начин за това, което е извършил. За съжаление много бързо си отиде това облекчение. Тъй като се оказа, че той все още явно има някакъв гръб, което е твърдял през всичките тези години", допълни жената.

Снимки: БТА

Преди зверското нападение, Стефка и синът й многократно получавали заплахи от мъжа. Поискали и ограничителна заповед.

"Директни заплаха за физическо насилие, убийство, най-различни. Основно бяха към нея чрез мен, но имаше и срещу мен", споделя Коста Козас, син на Стефка Терзийска.

"В момент на ярост беше посегнал към оръжието, което носеше тогава срещу сина ни, големия. Оказа се, че съдът прецени, че няма риск за живота ни и не уважи молбата ни. Този човек е изключително опасен.. и е способен на всичко", смята жената.

В момента Окръжната прокуратура в Благоевград работи по всички версии, включително и по тази да има поръчител на нападението.

Автор: Аксения Ангелова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънчеви часове ще ни радват днес, преди обяд ще има мъгли
Слънчеви часове ще ни радват днес, преди обяд ще има мъгли
Байдън покани Зеленски на среща в Белия дом във вторник
Байдън покани Зеленски на среща в Белия дом във вторник