НОВИНИ

Жители на Димитровград протестираха срещу мръсния въздух

bnt avatar logo
от БНТ
12:28, 09.10.2021 (обновена)
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

На мирен протест срещу мръсния въздух излязоха жители на Димитровград. Те настояват за допълнителни съоръжения в ТЕЦ "Марица 3" край града, след като вече 4 месеца има замърсявания на въздуха. Шествието премина през основните булеварди на Димитровград. То беше мирно и не попречи на движението.

Гражданите смятат, че централата е замърсител, тъй като превишаванията на алармените прагове за серен диоксид започнаха, след като тя възобнови работата си.

От май до сега са констатирани 20 превишения на алармените прагове за серен диоксид.

Проблемът ще го има докато наистина не се отремонтират проблемните сектори. Друг проблем, който е, че самата централата е морално и технически остаряла, казва Веселин Караджов.

След жалбите Регионалната екоинспекция подложи централата на постоянен мониторинг, а заради проблем в един от комините й наложи санкция от 30 000 лв.

Другият факт, който за мен е показателен е, че операторът започва, работи няколко дни, минава в режим работен и спира. Значи за мен операторът знае, че има някакъв проблем в горивния процес, казва инж. Тонка Атанасова, директор на РИОСВ-Хасково.

Далече сме от мисълта, че сме 100% екологично предприятие, но категорично не сме единствения замърсител. Едно от нашите обяснения е, че е напълно възможно пренос на въздушни маси, казва Юлиян Семерджиев, юрисконсулт на ТЕЦ "Марица- 3".

От утре в Димитровград ще има още една измервателна станция. А прокуратурата се самосезира и започна проверка по сигналите.

Репортер: Цанка Семерджиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затварят участъци в центъра на София заради традиционния маратон
Затварят участъци в центъра на София заради традиционния маратон
Андора - Англия ще се проведе, въпреки пожара на стадиона
Андора - Англия ще се проведе, въпреки пожара на стадиона