НОВИНИ

Жителите на Триград на протест - настояват за пълен ремонт на пътя с Девин (СНИМКИ)

bnt avatar logo
от БНТ
10:10, 12.02.2022
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Жителите на четири родопски села излязоха на мирен протест с искане за цялостна рехабилитация на пътя Девин - Триград.

Втори месец отсечката към Триград е непроходима, след като на две места подпорната ѝ стена се срути. През март се очаква да започне спешен ремонт, има и осигурено финансиране от държавата.

Заради разрушената подпорна стена втори месец жителите на Триград и още три села са откъснати, а храни и лекарства се пренасят на ръка през опасния участък.

"Тежко е с пренасянето на лекарства, на храни, на води, на гориво, минаваме на риск", заяви Нели Митева, председател на Сдружение "Бъдеще за Триград".

Поредното обещание, че започва спешен ремонт на пътя хората получиха само преди два дни, когато Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет гласува близо 5 милиона лева за пътищата в община Девин.

От тях малко над един милион са за двата компрометирани участъка към Триград. Има и избран изпълнител и се очаква дейностите да започнат през март.

"В рамките на десет дни след старта на този ремонт ще бъде възможно да се минава еднолентово и с автомобил през пътя, който се ремонтира", допълни Радост Караиванова.

"За радост нещата се получават, но ще продължаваме да искаме цялостен ремонт на пътя Тешел - Кестен", добави Нели Митева, председател на сдружение "Бъдеще за Триград".

"Има геоложко заснемане, което установява, че освен тези два разрушени участъка по пътя за Триград, които сега ще се ремонтират, има множество такива, които са изключително компрометирани и съществува реален риск при следващо снеготопене и обилни снеговалежи да се срутят още много участъци. Ако това нещо се сбъдне, ние ще бъдем в същата изходна позиция, затова настояваме за цялостен ремонт на този рисков участък", каза още Радост Караиванова.

Това е и основното искане на днешния мирен протест, замислен първоначално като гражданско неподчинение. Но след като средства за ремонта бяха отпуснати, хората се отказаха да блокират пътя към Девин. И сега очакват дадените им обещания да бъдат изпълнени, за да се спаси поне летният туристически сезон в района.

Репортер: Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Треньорът на Валиева проговори: Не сме изоставили Камила, тя е невинна
Треньорът на Валиева проговори: Не сме изоставили Камила, тя е невинна
Стойчо Кацаров: Случаят във Враца с починалата жена е системна грешка
Стойчо Кацаров: Случаят във Враца с починалата жена е системна грешка