НОВИНИ

Стойчо Кацаров: Случаят във Враца с починалата жена е системна грешка

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
10:01, 12.02.2022
Чете се за: 03:47 мин.
Още
Слушай новината

Един изолиран случай може да е грешка на отделен човек, но това, което се случи във Враца, говори по-скоро за системна грешка, грешка в цялостната организация на Спешната помощ, тя е откъсната от извънболничната и болничната помощ, тези взаимодействия са прекъснати. Правилният подход е Спешната помощ да се интегрира към болничната помощ, за да това да не се случва, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" д-р Стойчо Кацаров, бивш министър на здравеопазването.

По думите му здравната ни система е в много лошо състояние, налага се реформа на цялата система - и в сферата на профилактиката, и на Спешната помощ.

Д-р Стойчо Кацаров допълни, че правителството се справя добре относно пандемията.

"Омикрон е много различен от Делта варианта, по-леко протича, засяга повече млади хора, по-малко хора влизат в болница, смъртността е по-ниска. Затихва и ваксинацията, има хора, които при никакви условия няма да се ваксинират. Не се разширява обхватът на хората, които се имунизират, поставят се бустерни дози. Едва ли ще надминем 30% ваксинирани българи. Аз съм преболедувал, ваксиниран и с бустерна доза", добави д-р Стойчо Кацаров.

Той коментира, че вълната октомври-ноември е била най-тежката, която е минала през нашата страна.

"Сега е много различно и това позволява различен подход. Много страни отмениха мерките, предполагам, че това ще се случи и в България следващите седмици, най-много до месец", каза още д-р Стойчо Кацаров.

По думите му има добри знаци в новото управление, особено в сферата на правосъдието.

"Най-важната задача на правителството е реформата в системата на прокуратурата. Ако не се извърши тя, всички други реформи губят смисъла и тежестта си. Правосъдният министър ми направи добро впечатление", коментира д-р Стойчо Кацаров.

Той подчерта, че към него няма обвинение от страна на прокуратурата за щадящите тестове за учениците.

"Прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Няма причина да се притеснявам, процедурата беше абсолютно прозрачна, постигнахме 3 пъти по-ниска цена от прогнозната, купихме 3 пъти повече тестове. Няма нищо незаконно, няма никакво нарушение", заяви д-р Стойчо Кацаров.

Той отбеляза, че докато е бил здравен министър е направено всичко възможно да се помогне на образователното министерство.

"Не е работа на здравното министерство да купува тестове за нуждите на други ведомства. Аз не виждам нищо съмнително и порочно", заяви д-р Стойчо Кацаров.

Според него в следващите седмици или месец в България ще отпадне зеленият сертификат.

"Продължителността на живота в нашата страна се е намалила с година и половина в резултат на починалите от пандемията. Това е катастрофален показател. 18% е смъртността в болниците, всеки пети, влязъл в болница с ковид, е починал. Това са ужасяващи показатели", каза още д-р Стойчо Кацаров.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жителите на Триград на протест - настояват за пълен ремонт на пътя с Девин (СНИМКИ)
Жителите на Триград на протест - настояват за пълен ремонт на пътя с Девин (СНИМКИ)
Съпругата на премиера: В България има онова усещане за хаос и свобода, което го няма в Канада
Съпругата на премиера: В България има онова усещане за хаос и свобода, което го няма в Канада