НОВИНИ

Жоел Арате: Продължаваме да работим, не сме достигнали пика си

жоел арате продължаваме работим сме достигнали пика
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БФ Бокс
16:35, 17.10.2023
Чете се за: 04:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Старши треньорът на националния отбор на България по бокс при мъжете Жоел Арате похвали родните състезатели за отличното им представяне на Европейската купа в Будва.

Българите спечелиха общо пет медала в Черна гора миналата седмица, като Ергюнал Себахтин (48 кг) и Хавиер Ибаниес (57 кг) грабнаха титлите, а със сребро се поздравиха Ясен Радев (54 кг), Радослав Росенов (60 кг) и Йордан Морехон (+92 кг). На пето място в категориите си завършиха Красимир Джуров (63,5 кг), Кристиян Николов (80 кг) и Кристиян Димитров (86 кг).

"Боксьорите ни бяха в конкуренция на състезатели от 30 държави, като дадоха максимума от себе си и съм щастлив, че имаха мотивация и желание да вървят напред. Посоката е ясна – правим всичко с цел Игрите в Париж. Хавиер Ибаниес направи още едно показно, че е най-добрият в Европа и е сред основните фаворити за медал на Олимпиадата. Радо Росенов показа, че е сред най-големите таланти не само в нашия отбор, но и в Европа. На финала загуби от Софиан Умиа, но съперникът му е трикратен световен шампион и олимпийски сребърен медалист. Той показа малко по-голям респект към него в началото, след което демонстрира доста по-добро ниво. Най-важното е, че натрупа опит срещу един от най-силните в света и видя, че няма нищо страшно да боксира с такъв противник. След края на европейското първенство до 22 години той ще мине изцяло на 63,5 килограма, за да претендира за олимпийска квота", заяви кубинският специалист.

"Ергюнал още веднъж показа, че е най-добрият в Европа при 48-килограмовите. Ясен Радев също направи добър турнир, но съм доволен от целия ни отбор. Представиха се на високо ниво. Другите отбори ни уважават и показват респект към нас. Продължаваме да работим, не сме достигнали пика си. Изчистваме грешки все още. Благодаря на федерацията и най-вече на президента Красимир Инински за цялата подготовка и подкрепата, която ни оказа в Будва. Благодаря още на Министерството на младежта и спорта, на треньорите по клубове, които работят с момчетата, на доктора, физиотерапевта и на медиите. Ние сме един голям отбор и работим заедно за успехите на България", каза още Арате.

В момента наставникът на боксовите ни национали е в Париж заедно с Радослав Росенов, който получи покана да се включи в галавечерта "Нощта на шампионите" на 18 октомври (сряда), като българинът ще се изправи отново срещу Софиан Умиа в заключителния двубой за вечерта в категория до 62 кг.

"За нас е голяма чест, че Радо е последен мач на тази голяма галавечер. Той обича да е на ринга и има много голямо разнообразие и техника. Софиан е много добър, но не е толкова техничен и разчита на огромния си опит. Радо може да го победи, защото има всичко необходимо като умения, но му липсва опит. Този мач ще му даде възможност да трупа увереност. Ние искаме да играем със силни боксьори, не ни трябват слаби съперници. Говорим върху грешките, които е допуснал в Будва, за да не ги повтори. Вярвам, че макар да е мач с домакините, той може да спечели. Ще бъде много интересен мач, убеден съм. Призовавам хората да го подкрепят, а той ще осигури шоу за публиката и ще търси победата. Каквото и да стане, Радо ще извлече много полза от този двубой, без значение от резултата", завърши Жоел Арате.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Честваме 100 години от рождението на Апостол Карамитев
Честваме 100 години от рождението на Апостол Карамитев
Полицията в Лондон задържа екоактивистката Грета Тунберг
Полицията в Лондон задържа екоактивистката Грета Тунберг