Журналистическите дружества в БНТ с реакция срещу опитите за намеса на държавни институции в редакционната политика

от БНТ
14:34, 07.06.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
позиция дирекция новини актуални предавания бнт
Слушай новината

Председателите на журналистическите дружества в БНТ заявяват в декларация категорично несъгласие с опитите за ограничаване свободата на изразяване и редакционната независимост в обществената телевизия.

Поводът за декларацията са писмата на министъра на културата проф. Велислав Минеков до генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, свързани с питане на Минеков защо в предаването "Денят започва с Георги Любенов" е направено пряко включване от пресконференция на ГЕРБ по повод скандала с подслушванията.

Генералният директор на БНТ отговори на министъра на културата

Журналистическите дружества категорично заявяват, че БНТ винаги стриктно се е придържала към плурализма и представянето на различните гледни точки. Определят обвиненията като опит на отделни представители на политическите партии и държавни органи да контролират правото на всеки редакционен екип за вземане на решения и подбор на събеседници.

Ето и целия текст на декларацията:

"Заявяваме своето категорично несъгласие с опитите за ограничаване свободата на изразяване и редакционната независимост в Българската национална телевизия.

Твърдим, че тя винаги стриктно се е придържала към плурализма и представянето на различните гледни точки в обществено-политическата дискусия.

Не можем да приемем обвинения като „тежко престъпление“, „посегателство върху националната сигурност“, „драстично нарушение на програмата на БНТ“ и т.н. и то без никакви аргументи, позоваващи се на ЗРТ.

Смятаме това за опит на отделни представители на политическите партии и държавни органи да контролират правото на всеки редакционен екип за вземане на решения и подбор на събеседници - право, гарантирано от Конституцията.

Надяваме се, че подобни единични реакции и публични изяви след излъчването по БНТ1 на предаването „Денят започва с Георги Любенов“ на 22 май тази година няма да попречат на екипите в БНТ да вършат своята работа в полза на обществото, опирайки се на Конституцията и спазвайки основните принципи в Закона за радио и телевизия, които гарантират правото на информация и на свободно изразяване на мнение".

Министърът на културата с ново писмо до генералния директор на БНТ

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Хайко Маас: Да се премахне ветото на някои държави членки на ЕС
Хайко Маас: Да се премахне ветото на някои държави членки на ЕС
Лудогорец се е договорил с Каляри за Кирил Десподов
Лудогорец се е договорил с Каляри за Кирил Десподов