НОВИНИ

Знае ли се къде са Румен Гайтански-Вълка и бившия шеф на ББР Стоян Мавродиев?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:21, 15.08.2024
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Продължават обиски и събиране на доказателства по разследването на кредита, който Българската банка за развитие е отпуснала през 2019 година на фирма на Румен Гайтански. Очаква се днес прокуратурата да обяви дали и на кого ще бъдат повдигнати обвинения. Издирват се и още пет автомобила, собственост на фирми на Гайтански. За тези коли има данни, че са закупени със средства от кредита, който се разследва.

Това, което се знае със сигурност, че Румен Гайтански и Стоян Мавродиев не са открити на известните адреси, нито отговарят на известните телефони. По отношение на Стоян Мавродиев има данни, че преди близо месец той е напуснал територията на страната и най-вероятно се намира в Гърция. Там той има къща, която е записана като собственост на офшорна компания.

Що се отнася до Румен Гайтански има данни, че е регистрирано негово влизане в страната в края на миналата седмица. Има и други оперативни данни, че в началото на тази седмица той е напуснал страната през вътрешна за ЕС граница, където излизанията в активния туристически сезон не се регистрират. Данните сочат, че Гайтански също се намират на територията на Гърция, най-вероятно в негов имот.

Според наши източници, има също и данни, че през последната една година Румен Гайтански изнася голяма част от своя бизнес извън България.

"Предполагам, че те ще бъдат обявени за издирване, а може това вече и да се е случило, така че в един или друг момент те ще се появят тук. Днес продължаваме да оказваме съдействие на колегите от КПК. Предполагам, че предстоят множество процесуални действия, включително разпити, експертизи, които ще се назначават. Но ние ще работим само въз основа на постановления, които ни бъдат предадени официално", каза Калин Стоянов, служебен министър на вътрешните работи.

По-късно днес от прокуратурата ще изнесат повече информация по този случай.

Вижте повече в прякото включване на Иво Никодимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Маурисио Почетино застава начело на националния отбор на САЩ
Маурисио Почетино застава начело на националния отбор на САЩ
Изминалият юли вероятно е най-горещият месец, откакто се води статистика
Изминалият юли вероятно е най-горещият месец, откакто се води статистика