НОВИНИ

Звездата на Франция Килиан Мбапе празнува рожден ден

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
13:54, 20.12.2022
5139
Чете се за: 04:12 мин.
Спорт
килиан мбапе взе златната обувка мондиал 2022
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Пари Сен Жермен поздрави Килиан Мбапе за неговия рожден ден. Нападателят на френския гранд и на националния отбор навършва 24 години днес - 20 декември.

На сайта на столичния клуб поздравяват талантливия футболист със забавно видео с кадри с негово участие. Килиан е роден в Париж през 1998 година в семейството на камерунец и алжирка. Има по-малък брат Етан, който също играе в ПСЖ.

Килиан Мбапе отбеляза три гола във финалния сблъсък с Аржентина на Мондиала в Катар, който франзуците загубиха с 7:5 след изпълнение на дузпи.

Късно снощи Мбапе и неговите съотборници се прибраха в Париж, където бяха посрещнати като шампиони от близо 50 хиляди свои привърженици на площад "Конкорд".

Голмайсторът на "петлите" спечели "Златната обувка" на Световното първенство. Той завърши Мондиала с 8 гола, с което изпревари Лионел Меси с едно попадение.

Реализаторът на "петлите" се превърна във вторият френски голмайстор на световен шампионат след Жюст Фонтен от 1958 г.

Вчера английската легенда сър Джефри Хърст поздрави френския национал, който по време на финала на стадион "Лусаил" се превърна в едва втория футболист, след самия Хърст, който реализира хеттрик във финал на световно първенство.

56 години по-късно пък Мбапе повтори постижението на Хърст, но за негово огромно съжаление това не се оказа достатъчно за триумф.

Мбапе започва да тренира футбол в школата на Бонди, където неговият баща е треньор. Година по-късно се премества в Клерфонтен. Големият му талант не остава незабелязан, и преминава пробни периоди във Валенсия и Реал Мадрид, но до договор не се стига. През 2013 година става част от академията на Монако.

Дебютира за представителния тим на 2 декември 2015 г., когато влиза като резерва в мач срещу Кан. Тогава той е едва на 16 години и 347 дни, което го прави най-младият дебютант в историята на френския футбол. Първия си гол в Шампионската лига бележи на 21 февруари 2017 г., при гостуване на Манчестър Сити от 1/8-финалната фаза на турнира.

През 2017 г. преминава в Пари Сен Жермен под наем, а през лятото на 2018 г. подписва професионален договор срещу сумата от €145 млн. + €35 млн. под формата на различни бонуси. На 8 септември 2017 г. в дебютния си мач отбелязва гол за „парижани“ при победата над Метц с 5:1.

Мбапе е европейски шампион с младежкия национален отбор на Франция до 19 години. Дебютира за мъжкия отбор на 25 март 2017 година в мач срещу Люксембург, което го прави вторият най-млад дебютант за "петлите".

На 21 юни 2018 г., когато е на 19 години вкарва първия си гол на световно първенство при победата с 1:0 над Перу на шампионата в Русия. Бележи и във финалния мач срещу Хърватия на финала, когато Франция спечели с 4:2 световната титла.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Продължаваме Промяната" предлага управление на база програмна декларация по национални приоритети
"Продължаваме Промяната" предлага управление на база програмна декларация по национални приоритети
Планинският водач от Шамони Гийом Пиерел е гост на 17-тите Дни на предизвикателствата
Планинският водач от Шамони Гийом Пиерел е гост на 17-тите Дни на предизвикателствата