НОВИНИ

¡HOLA, AMIGOS!

iexclhola amigos
bnt avatar logo
от БНТ
17:36, 07.08.2023
Чете се за: 06:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Във вече започналата седмица има нещо доста очарователно, особено ако сте футболен запалянко. И не ви трябват никакви, ама никакви жокери. Започват някои от най-изявените първенства на Стария континент. Ясно е, у нас двубои се играят вече 4 кръга, но комфортът на нашите тимове да са единствени по телевизията ще спре с ужасна сила още след 4 дни. И борбата за внимание по различните канали ще стане действително жестока. Тази седмица ще започнат новите шампионати в Англия, Испания, Франция, Португалия, Нидерландия, а другия уикенд ще видим началото за битката за титлата и в Германия и Италия.

По този повод през настоящата седмица – до петък включително, ще правим по едно кратко превю на един от топ 5 шампионатите в Европа и какви евентуално биха били изненадите, къде се крият капаните, кои са фаворитите, има ли шанс за промяна на статуквото и всичко друго, което ви хрумне. Напълно на произволен принцип, без да категоризираме кое първенство е по-силно или слабо от останалите 4. Започваме от Испания, където първият мач от шампионата ще бъде в петък на 11 август.

В последния сезон Барселона стана шампион, макар сътресенията да бяха осезаеми, а представянето в големи части от кампанията – незадоволително. Трудно ще изненадаме някого, ако прогнозираме, че в борбата за първото място ще участват различни два състава от тези на вечните съперници Барса и Реал Мадрид. Разбира се, Атлетико Мадрид винаги дебне зад ъгъла, но там сякаш работата на Диего Симеоне по-скоро продължава на инат, отколкото самият той да очаква, че може да постигне нещо повече с "дюшекчиите". Даже ако трябва да съм искрен, по-скоро бих заложил, че Реал Мадрид ще си върне короната, защото за "блаугранас" предстои кампания, в която те няма да играят на своя "Ноу Камп" заради реновацията на легендарното съоръжение и ще приемат своите гости на "Монтжуик". От друга страна Кралския клуб се подсили с фигури като Джуд Белингам, който се превърна в най-атрактивната британска хапка на пазара, в столицата на Испания вече е и Арда Гюлер, за когото ви разказвахме след трансфера му на "Сантиаго Бернабеу". Да, истина е, че Реал вече не разполага с услугите на един от силните играчи в цялата си история – Карим Бензема, но тимът изглежда по-постоянен, по-окомплектован, по-подготвен. Все пак – не забравяйте за Винисиус Жуниор. Да не споменаваме, че докато прословутият трансферен прозорец на "хлопне", не можем да сме сигурни дали един определен французин няма да пристигне в отбора. Французинът Килиан Мбапе. Ако трябва обаче да правим прогнози за голмайстор, то тогава заложете някой лев на Роберт Левандовски. Дори извън форма през сериозна част от последния сезон и проблем с дисциплината и наказание след червен картон, полякът пак приключи с 23 попадения.

Останалите два отбора, които ще последват грандовете в Шампионската лига, са Атлетико Мадрид и Реал Сосиедад. Тяхното внимание, особено това на баските, сякаш изглежда ще бъде изцяло завладяно от случвашото се в евротурнирите, така че очаквайте срив при Сосиедад. Или хайде – не срив, но по-пестеливо представяне във вътрешното първенство. Ако трябва да посочим една евентуална изненада – нека това бъде Хетафе. Леко хазартно, отчитайки, че нападателят Енер Урал е аут до януари и сега се очаква мениджърът Хосе Пепе Бордалас да реагира подобаващо. А ако се налага да ви предупредим и за някой играч, който вероятно ще направи силен сезон – то нека това да е Виктор Циганков. Вече запознат с обстановката в Жирона, няма да е особен сюрприз, ако продължи да впечатлява благодарение на силния си ляв крак.

Гранада, Лас Палмас и Алавес са новите членове на Ла Лига. Тези три клуба наследиха изпадналите Валядолид, Елче и Еспаньол, така че в Барселона ще е наистина някак самотно – без мачове на "Ноу Камп" и без мачове с участието на Еспаньол. Какво да се прави, съдба.

В Испания – на пръв поглед нищо ново. Поредният сезон, който ще бъде подвластен на битката на гигантите и въпросите са – ще измести ли Реал Мадрид Барселона от върха? Кои други два отбора ще си осигурят квоти за Шампионската лига? Кой ще изпадне? Звучи банално, но повярвайте – няма да бъде!

Автор: Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Илиев и Радина Величкова ще бягат в полуфиналите на 100 метра на европейското по лека атлетика до 20 г.
Христо Илиев и Радина Величкова ще бягат в полуфиналите на 100 метра на европейското по лека атлетика до 20 г.
Варна иска 24 милиона лева от държавата за вкопаването на тръбата под Варненското езеро
Варна иска 24 милиона лева от държавата за вкопаването на тръбата под Варненското езеро