НОВИНИ

1 тон отпадъци от плаж край Варна

Близо един тон отпадъци събраха доброволци на плажа "Ветеран" край Варна. Плажът е сред любимите места за къмпингуване през лятото, но след активния туристически сезон за чистотата му не се грижи никой и по пясъка се трупат всякакъв вид отпадъци. В акцията по почистването се включиха повече от 60 души от неправителствени организации и варненски училища.

bnt avatar logo
от Петър Дойкински
06:47, 31.10.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Доброволците останаха неприятно изненадани от боклуците, които намериха на плажа - хартия, пластмасови и стъклени бутилки, и всякакви други отпадъци, изхвърлени от морето.

Дарина Иванова, Морски клуб “Приятели на морето” - Варна: Трагично е през есента положението по тези плажове. Много пластмаса, много бутилки, неща от диво къмпингуване, много неща, които е тъжно да ги видиш на плажа.

Радина и Йоана за първи път участват в такава акция и не могат да скрият възмущението си.

Наред с грозната картина, която представляват, следите от човека по плажната ивица са и опасни. Малките парченца пластмаса трудно се събират, а доста често попадат и във водата. Така стават храна за рибите и птиците, които не ги разпознават и ги поглъщат.

Илиян Илиев, Обществен център за околна среда и устойчиво развитие: И съвсем спокойно по веригата риболовец – ресторант, хапвайки го може да попадне такъв чужд елемент в човешкото тяло.

Така множащите се видове неорганичен отпадък, с който замърсяваме плажовете, може да бъде фатален не само за околната среда, но и за хората.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме Деня на Черно море
Отбелязваме Деня на Черно море
Папа Франциск на визита в Швеция
Папа Франциск на визита в Швеция