НОВИНИ

10 катастрофи в Русенско само за денонощие

10 пътно-транспортни произшествия са станали в Русенския регион за изминалото денонощие, две от тях на пътя Русе-Бяла. При едната тежка катастрофа загинаха 3-ма души, а при другата - трима бяха ранени.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
17:32, 11.03.2016
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Според проучване на Русенския университет опасните участъци по този път са 11. За да се намали травматизмът, се планира изграждането на високоскоростен път между Русе и Велико Търново. До края на март се очаква да приключи идейното му проектиране.

Заради тежката катастрофа на пътя Русе - Велико Търново, в участъка между разклона за Борово и кръговото кръстовище на входа на Бяла, тази нощ пътят остана затворен за часове. По данни на полицията, автомобил с немска регистрация навлиза в насрещното движение и се блъска челно с камион. От удара на място са починали водачът на леката кола и пътуващите в нея двама мъже.

По неофициална информация, шофьорът е предприел неправилно изпреварване. Няколко часа по-късно на същия път, на 8 километра от Русе, нерегистриран автомобил, управляван от неправоспособен шофьор, излиза пътното платно и се преобръща. Пострадали са 3 от пътниците, един от тях е в болница.

Всъщност това са основните причини за произшествията по пътя Русе-Бяла - неправилно изпреварване и напускане на пътя заради несъобразена скорост.

Според проучване на специалистите от Транспортния факултет, за 5 години в участъка Русе-Бяла са станали 149 тежки произшествия, при които са загубили живота си 45 човека. Още през 2013 година те са препоръчали изграждането на магистрала или четирилентов път между Русе и Велико Търново, за да се намалят катастрофите.

Доц. Митко Маринов - Русенски университет "Ангел Кънчев": Там ще има възможност за изпреварване, ще се премахнат някои места с концентрация на ПТН, т.е. там, където са, ако това се направи, там ще се избегнат.

До края на март се очаква да приключи идейното проектиране на високоскоростния път, който ще свърже Русе с Велико Търново и магистрала "Хемус", а оттам - с Прохода на републиката. Приоритетно ще се строи обходът на Бяла, където почти всеки ден ставаткатастрофи.Засега се разглеждат 3 проекта,още не е ясно кога ще започне самото строителство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​В Банско искат повече полицаи и камери за видеонаблюдение
​В Банско искат повече полицаи и камери за видеонаблюдение
Пропука се един от трите патагонски глетчера в Аржентина
Пропука се един от трите патагонски глетчера в Аржентина