НОВИНИ

1000 деца от Пловдив не са ваксинирани срещу морбили

Над 1000 деца от Пловдив не са обхванати със задължителната ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Това показа проверката на Регионалната здравна инспекция сред личните лекари в областта. На личните лекари е разпоредено до края на март да извършат пропуснатите имунизации.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
11:46, 04.03.2019
Чете се за: 00:56 мин.
Още

Точният брой на неимунизираните деца от Пловдивска област е 1007. 2/3 от тях са родени през 2006 и 2017 година, където пропуските се оказват най-големи.

д-р Милена Панайотова, началник на „Противоепидемичен контрол" в РЗИ - Пловдив: Обхваща възрасти от 13 месеца до 18 години. Изобщо цифрата не е притеснителна и е съвсем възможно голям процент от тези деца да бъдат обхванати до края на месеца. Ваксината ще им бъде предоставена от РЗИ. Има достатъчно ваксина.

Отлагане по медицински показатели или напускане на населото място са най-честите причини за пропуснатите имунизации в Пловдив.В ромските махали с помощта на здравни медиатори личните лекари правят извънредни имунизации.

д-р Милена Панайотова, началник на „Противоепидемичен контрол" в РЗИ - Пловдив: Има 189 родители, които са декларирали и подписали отказ от ваксина. Смятат, че ваксината ще увреди детето им. Те отказите основно не са от компактните махали, а от родители, които много са информирани в кавички от интернет.

Сред твърдите противници на ваксините е Саша Димитрова, която е майка на 6-годишно момченце с детска церебрална парализа.

Саша Димитрова: След поставена ваксина, в рамките на седмица аз имах ново дете. Както виждате 6 години по-късно, това дете е в инвалидна количка.

- А категорично ли е доказано, че е от ваксината?

- Никога няма как да докажеш, че е от ваксина.

Все пак, за да може да посещава детска градина, синът на Саша е ваксиниран срещу морбили.

Саша Димитрова: За съжаление държавата ме задължава аз да го ваксинирам. И съм принудена да го ваксинирам.

Други обаче подкрепят имунизационния календар.

По принцип съм "За". Смятам, че трябва да се придобие имунитет към заболяванията.

Поне по документи на ваксинация срещу морбили би трябвало да подлежат и други 3040 деца от областта. Всички те обаче от години живеят в чужбина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар горя в складове във Варна
Пожар горя в складове във Варна
Филмът на Димитър Митовски за „ФСБ“ - на голям екран в Дома на киното
Филмът на Димитър Митовски за „ФСБ“ - на голям екран в Дома на киното