За седма поредна година в Горна Оряховица се провежда празника на прочутия горнооряховски суджук. Той олицетворява изобилие, благоденствие и добър кулинарен вкус, затова жителите на железничарския град се събраха, за да празнуват и да се почерпят с вкусния деликатес. Така се почитат и местните майстори, които успяха да патентоват и да защитят марката "Горнооряховски суджук".
За седма поредна година в Горна Оряховица се провежда празника на прочутия горнооряховски суджук. Той олицетворява изобилие, благоденствие и добър кулинарен вкус, затова жителите на железничарския град се събраха, за да празнуват и да се почерпят с вкусния деликатес. Така се почитат и местните майстори, които успяха да патентоват и да защитят марката "Горнооряховски суджук".
Година след като горнооряховския суджук получи първия в България сертификат за защитено географско указание, тримата местни производители, които заедно се бориха за патента разказват, че усилията им са възнаградени.
"Може би този знак "защитено географско указание" провокира интереса и на търговците в чужбина" - каза Антоанета Маркова, производител.
"Сега само в Горна Оряховица се прави този суджук!" - твърди с гордост Румяна Добрева, също производител.
"Хората продължават да го търсят и да избират точно горнооряховския от многото други" - категоричен е Иван Петров, производител.
Историята на прочутия деликатес датира от далечната 1538 година. Днес той е емблема на града, дори кметът подарява на гостите от чужбина суджук вместо сувенири. В Горна Оряховица в достойнствата на суджука са убедени дори и децата.
"Той е нещото в нашия град, което е прочуто" - уверено твърди дете.
"Прави се по специална рецепта от пра- прабабите и дядовците" - казва участник в празника.
"Печен на гребен, на скара - с всичко върви" - споделя горнооряховка.
Изненадата в двудневната кулинарна еуфория обаче е внушителният двуметров суджук, подарък за всички от местен производител.