Производството на домашна бира се практикува успешно едва от няколко години, но вече има своите верни последователи и набира все по-голяма популярност у нас.
Йордан се занимава с домашно пивоварство от близо година. Създал е необходимите условия, за този иначе не лесен процес в дома си и споделя, че му носи огромно удоволствие.
"Малцован ечемик и хмел, както и вода - ни трябва, в случая имаме и разварена мая. Добавя се смленият малц, заедно с гореща вода и при високата температура се активират ензими" - обяснява Йордан Ченков.
Данчо приготвя бира за себе си веднъж седмично, споделя че тя никога не е се получава еднаква и точно в това е удоволствието - да създадеш нещо напълно различно и ново, което не можеш да опиташ другаде. Попитахме го какво е предимството на собственоръчно приготвената бира? "Домашната е много по-вкусна" - отговаря Ченков.
Темелко Пампов е председател на Асоциацията на домашните пивовари в България. В нея за момента членуват 15 любители пивовари, но той смята, че все повече хора проявяват интерес да варят бира за лична консумация.
"Неофициално, по наша преценка, домашните пивовари в България са между 80 и 100 човека" - твърди Темелко Пампов.
За момента домашното пивоварство не е законово регламентирано. Според г-н Пампов това би допринесло за обогатяване на пивоварската култура в страната.
"Искаме да разширим стиловото многообразие, да дадем на нашето общество необходимата информация, че такова пиво може да се прави в малки количеста" - обяснява Темелко Пампов.