Жителите на Златарица са на път да поставят рекорд за най-голямо
количество приготвена и изядена супа. На поляните край града хората се
събраха за традиционния празник на градинарската чорба, от която
приготвиха деветнадесет огромни казана.
Градинарската чорба е запазена марка на Златарица. Още в миналото тя е била част от ритуала по посрещането и изпращането на гурбетчиите градинари в чужбина. Затова и местните хора имат огромни претенции за вкуса и качеството за това уж просто ястие.
"Да не е солена, да не е кисела, да не е горчива - нормална, вкусна, постна, без застройки, без олио, без специфични подправки, без бульони - чорба", каза Пенчо Чанев - кмет на Община Златарица.
Сред деветнайсетте казана имаше и традиционна студена испанска супа -
гаспачо.
"Не го правим лютиво гаспачото, защото златаришката ракия е лютива и
компенсира лютевината на гаспачото", обясни Мария Павлова.
Участие взеха хора от целия регион, които също твърдят, че те отглеждат
вкусни зеленчуци за градинарска чорба.
"С много любов се прави и със зеленчуци от градината, която имаме по нашия
край - моркови, тиквички картофи, чушки, лук. Чорбата става вкусна от
самите подправки", разкри Нина Емануилова.
Няколко казаните от вкусните супи бяха изпратени в дома за стари хора, а
други раздадени чрез социален патронаж на трудноподвижни хора в региона.