НОВИНИ

12-годишно момче от доспатско село впечатли Гугъл с уменията си за програмиране

12-годишен ученик от доспатското село Барутин впечатли световния гигант Гугъл с уменията си за програмиране. Радостин Чолаков е разработил две приложения за Гугъл Асистънс и това му донесе подаръци и 2400 долара под формата на ваучери.

bnt avatar logo
от БНТ
09:20, 21.06.2018
5261
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Това е Радостин. На 12 години. Когато в Барутин го видят да се запъти нанякъде с лаптопа, значи има проблем и той трябва да го реши. Защото е единственият програмист в родопското село. Запалил се от леля си.

Радостин Чолаков - програмист: Видях леля ми и нейния съпруг как те работят и просто ми стана доста интересно. Пишем код, който компютрите го разбират и се получават приложения, програми, уебсайтове.

Първият си компютър Радостин получил преди четири години и оттогава е неразделен с устройството. Сам се усъвършенствал и разработил приложенията, впечатлили Гугъл.

Радостин Чолаков: Едното от тях е приложение за забавни факти, има лист с много факти забавни и ти може да попиташ за един от тях и той ти дава, да те развесели малко и така, всичко става с говорене, не с писане, ами с, контролираш го с гласа си. Поддържа английски и добавих версия на руски език, за съжаление те не поддържат български.

Сега Ради работи върху приложение за игра на шах. Продължава да го усъвършенства, като ползва и ваучерите, награда от Гугъл, защото програмите с които работи са платени. Родителите на Радостин живеят скромно, баща му работи в дърводелски цех, а майка му е шивачка. Но са горди със сина си, който печели всяка олимпиада в региона, а бележникът му е от горе до долу с шестици. За помощ го търсят дори учителите в местното училище.

Радостин Чолаков: Като имат някой проблем, първо питат мен, аз се опитвам да им помогна, ако нещо не им работи. Защото те повечето компютри са на английски и някои от учителите не знаят английски.

Училището в Барутин е само до седми клас и Радостин още не знае къде ще продължи образованието си. Категоричен е обаче за бъдещата си професия.

Радостин Чолаков: Програмист.

Момчето е категорично, че не е необходимо да напуска България, за да се реализира. Защото дори на село му трябва един компютър, за да впечатли глобалния свят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Живи статуи пресъздадоха забравените занаяти на Париж в центъра на Русе
Живи статуи пресъздадоха забравените занаяти на Париж в центъра на Русе
Метеоролозите излязоха на протест, настояват за повече финансиране
Метеоролозите излязоха на протест, настояват за повече финансиране