НОВИНИ

120 години от рождението на Цанко Лавренов

120-годишнината на Цанко Лавренов отбелязваме с мащабна изложба в Градската художествена галерия на Пловдив. Кураторите Анелия Николаева и д-р Станислава Николова представят, заедно със знаковите творби, непознати досега страни от творчеството на художника. Голямата част от експозицията е притежание на Пловдивската градска галерия, подбрани са произведения от музейни, частни сбирки и от колекцията на Фондация „Цанко Лавренов“.

bnt avatar logo
от Владислав Севов
16:00, 20.10.2016
Чете се за: 00:28 мин.
Още

В изложбата са включени знаменателни творби от всички периоди на художника.

Вихра Григорова, Градска художествена галерия – Пловдив
"В София изложбата е минала с огромен успех, надявам се и тук да е така. Защото за пловдивчани името на Цанко Лавренов е знаково. Те го свързват с Пловдив, свързват го и в цялата страна с Пловдив."

Тук са, разбира се, много от платната, посветени на Стария Пловдив, тук е Атонският цикъл, но ценителите могат да видят и съвсем неизвестни работи от ранния Цанко Лавренов.

Д-р Станислава Николова, Софийска градска художествена галерия
"Ранни работи от периода, в който той с намира във Виена. Но има и една изненада - съвсем ранни работи от ученическитя му период в Пловдив и прохождащия път на Цанко Лавренов като художник и едни карикатури."

В изложбата се проследяват и творческите връзки и влияния между Лавренов и други бележити художници, свързани с Пловдив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: България е надеждна външна граница
Бойко Борисов: България е надеждна външна граница
Стрелба и взрив белязаха началото на хуманитарната пауза в Алепо
Стрелба и взрив белязаха началото на "хуманитарната пауза" в Алепо