НОВИНИ

Все повече млади лекари избират да работят в чужбина

Все повече нараства броя на младите лекари, които веднага след дипломирането си избират да работят и да се развиват в чужбина. За десетки болници в цялата страна проблема с липсата на млади специалисти е по-сериозен от лисата на пари и лъч светлина в тунела дават млади лекари, като 26-годишната лекарка Ралица Банова от Горнооряховската болница.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
09:44, 20.10.2016
Чете се за: 01:14 мин.
Още

Д-р Ралица Банова е родом от малкия град Павликени. Голямата ѝ мечта да бъде лекар обаче се родила в детството и сега 26-годишната жена е щастлива - от една година е педиатър в детското отделение на Горнооряховската болница.

Д-р Ралица Банова - педиатър: Една година чаках, една година се борих за това. Може би хората да осъзнаят, че младите лекари са бъдещето във връзка с медицината и, че без тях нещата няма как да се случат и трябва да се борят, трябва да се борят заедно с нас.

Ралица Банова твърди, че никога не е обмисляла идеята да бъде лекар в чужбина. Не се изкушава и от това задължително да работи в университетска болница в големите градове. Казва, че работата в малки общински болници днес е мисия и много голяма отговорност.

Д-р Ралица Банова - педиатър: Младите лекари трябва да бъдат сигурни, че трябва да останат в България, защото именно те са бъдещето. Всеки ден от Терминал 2 на летище София заминават много млади лекари, защото не могат да намерят перспектива. За да бъде променена статистиката, то ние младите лекари трябва да допринесем за цялата работа, иначе няма кой да го промени.

За последните 16 години в детското отделение на Горноряховската болница са постъпили двама специалисти. Единия е д-р Ралица Банова. Колегите ѝ гледат на нея като на бяла лястовица.

Д-р Елена Ангелова - нач. отделение по педиатрия в МБАЛ "Св. Иван Рилски" - Горна Оряховица: За жалост няма голям интерес към такива по-малки болници, като нашата. Това е всеобщо известно, има такава тенденция и може би това, че в по-малките болници е по-труден шанса за специализация, пътуване, връзка с базата за специализация.
Д-р Иван Иванов - управител на МБАЛ "Св. Иван Рилски" - Горна Оряховица: Липсата на млади колеги, високата средна възраст на колегите в болниците особенно в общинските болници се е превърнало в първостепенен проблем. Всеки един мениджър на болнично заведение вече трябва да мисли как да привлече млади специалисти, иначе болницата му няма бъдеще.

Директорът на тази болница е убеден, че най-важното, което трябва да се направи, за да оцелеят малките общински болници в цялата страна е да се намерят начини за привличане на млади специалисти в противен случай много отделения ще затварят врати, дори и да се намерят пари за тяхното съществуване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На френската звезда Imany не ѝ се разделяше с българската публика​
На френската звезда Imany не ѝ се разделяше с българската публика​
Македонски вестник: Как така ние крадем, а гърците не крадат българската история
Македонски вестник: Как така ние крадем, а гърците не крадат българската история