НОВИНИ

1,350 милиарда лева за екопроекти на общините

Българските общини ще могат да кандидатстват с екологични проекти за 1 милиард и 350 милиона лева по европейски програми. За да разясни на общинските ръководства, как могат да получат финансиране, Министерството на околната среда обяви информационни дни. Днес екипът беше в София, утре ще бъде във Враца.

Тодор Литовски
от Тодор Литовски
21:00, 08.06.2016
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

До края на годината се приемат проекти, свързани с модернизация на ВиК и пречиствателни станции. В момента се приемат проекти за изграждане на компостиращи инсталации, които да преработват зелените отпадъци.

Ивелина Василева, министър на околната среда и водите: "Повече от 350 милиона лева за управление на отпадъците ще бъдат на разположение за общините. Не само това, знаете чистотата на въздуха е много важна - 150 милиона лева ще бъдат осигурени за общините, където има нарушение на чистотата на въздуха."

За опазване на въздуха се финансира частично и закупуване на електромобили или хибриди за административни нужди. Средства ще има за превенция на свлачища и наводнения.

Ивелина Василева, министър на околната среда и водите: "Мерки, които касаят отводнянане, укрепване на бреговете на реките, акцентът ще бъде природосъобразни решения, еко системни решения, не толкова бетон, калкото такъв тип зелени решения."

Не се осигурява финансиране за почистване на речни корита. Средствата за това идват от междуведомствената комисия по бедствия и аварии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дебатът за и против излизането на Великобритания от ЕС
Дебатът за и против излизането на Великобритания от ЕС
Днес е вторият полуфинал в Децата на България са супер
Днес е вторият полуфинал в "Децата на България са супер"